BRICS postaje svjetski lider u obnovljivim izvorima energije

BRICS grupa postaće svjetski lider u oblasti obnovljivih izvora energije u narednim decenijama, naročito nakon najavljenog proširenja novim članicama.

Ovo se navodi u istraživanju organizacije Rystad energy, uz napomenu da će se šest novih članica: Saudijska Arabija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Egipat, Etiopija i Argentina, u januaru 2024. godine, pridružiti BRICS grupaciji koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Na taj način biće formirana tzv. grupa BRICS +.

Kako se prelazak na čistiju tehnologiju ubrzava, predviđa se da će BRICS grupa do 2050. godine, dobijati preko 80% energije iz obnovljivih izvora, sa ukupnim kapacitetom koji dostiže 11 teravata (TW).

To je više nego dvostruko od 4,5 TW, koliko se oćekuje u zemljama Grupe sedam (G7) Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Japanu, Velikoj Britaniji i SAD-u, navode u Rystadu.

Zemlje BRICS+, predvođene Kinom, ključni su igrači u lancu snabdjevanja čiste tehnologije, posebno za baterije i solarne panele, koji su neophodni za prelazak na čistu energiju.

Značajan pokazatelj tempa energetske tranzicije je usvajanje električnih vozila (EV). Kina je trenutno vodeća u svijetu u prodaji električnih vozila i nadmašuje zemlje G7. Ovaj snažan rast u usvajanju EV pripisuje se napretku u tehnologiji baterija, razvoju infrastrukture i vladinim politikama koje ih podržavaju.

Predviđa se da će udio EV-a u ukupnoj prodaji vozila u zemljama BRICS+ dostići 86% do 2040. godine.

Rystad predviđa da će se zemlje okupljene u BRIC+ od potrošača energije, postepeno trensformisati u izvoznik energije.

Istovremeno, BRICS+ blok je spreman da igra ključnu ulogu u globalnoj proizvodnji nafte, sa novim članicama i tako će da zadovolji dvije trećine svjetske potražnje za sirovom naftom.

Ove zemlje imaju dokazano iskustvo u pomaganju u postizanju ravnoteže u globalnoj ponudi i potražnji nafte, što pomaže u stabilizaciji cijena sirove nafte. Ovu posvećenost naglašava i nova članica BRICS-a Saudijska Arabija, koja je nedavno produžila svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje od milion barela dnevno, za dodatna tri mjeseca do kraja 2023. godine, navodi se istraživanju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *