OPEK zadržao prognoze o rastu globalne potražnje za naftom

OPEK, Organizacija zemalja izvoznica nafte, danas je saopštio da je ostao pri svojim prognozama za snažan rast globalne potražnje za naftom u 2023. i 2024. navodeći da velike ekonomije napreduju bolje nego što se očekivalo, uprkos preprekama kao što su visoke kamatne stope i povišena inflacija.

Svetska potražnja za naftom će porasti za 2,25 miliona barela dnevno u 2024. godini, u poređenju sa rastom od 2,44 miliona barela dnevno u 2023. godini, saopštio je OPEK u mesečnom izveštaju, prenosi Rojters.

Obe prognoze su ostale nepromenjene u odnosu na prošli mesec. Ukidanje karantina zbog pandemije kovida u Kini pomoglo je porastu potražnje za naftom u 2023. OPEK je zadržao relativno optimističan pogled na 2024, dok je Međunarodna agencija za energiju predvidela jači rast potražnje.

„Predviđa se da će globalni ekonomski rast koji je u toku podstaći potražnju za naftom, posebno imajući u vidu oporavak turizma, vazdušnog saobraćaja i stalne mobilnosti”, navodi se u izveštaju OPEK-a.

Dinamika globalnog ekonomskog rasta u u prvoj polovini 2023. godine bila je otporna uprkos brojnim izazovima, koje uključuju visoku inflaciju, povišene kamatne stope i geopolitičke tenzije. Ovaj stabilan globalni ekonomski rast trend se nastavio se i u trećem kvartalu 2023., podržan snažnijiom potrošnjom , posebno u sektoru usluga. U skladu s tim, u 2023. godini očekuje se globalni rast od 2,7% i 2,6% za 2024. godinu.

Kako se dodaje, nivoi ukupne globalne potražnje za naftom pre panedemije kovida 19 biće prevaziđeni tokom ove godine, nakon pada 2020. Prema prognozama OPEK-a, tražnja će u proseku iznositi 102,1 miliona barela dnevno u 2023. godini, iznad stope pre pandemije 2019. OPEK i njegovi saveznici, poznati kao OPEK+, počeli su da ograničavaju zalihe 2022. kako bi ojačali tržište.

Nafta premašila 90 dolara po barelu

Globalna referentna nafta Brent prošle nedelje je premašila 90 dolara po barelu, prvi put u 2023. nakon što su Saudijska Arabija i Rusija produžile dobrovoljne rezove do kraja godine. Cene nafte tipa Brent porasle su na čak 91,82 dolara po barelu nakon objavljivanja izvještaja, dostigavši novi maksimum iz 2023. godine.

OPEK je zadržao svoju prognozu svetskog ekonomskog rasta ove godine na 2,7 odsto i zadržao cifru za sledeću na 2,6 odsto, zbog stabilnog globalnog trenda asta koji se nastavio u trećem kvartalu. „Azija u usponu, posebno Indija, Brazil i Rusija, mogle bi dodatno da iznenade”, saopštio je OPEK.

Izvor: Politika/Energologija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *