Mali modularni reaktori – izgradnja preskupa i prespora

Mali modularni reaktori su preskupi, njihove izgradnja je spora i previše su rizični da bi imali značajnu ulogu u prelasku sa fosilnih goriva u narednih 10 do 15 godina.

Ovo je jedan od zaključaka analize Instituta za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA).

U studiji se ističe da će ulaganje u male modularne reaktore (Small modular reactors) smanjiti resurse za zelene i jeftinije obnovljive tehnologije koje su danas dostupne i koje mogu znatno pogurati energetsku tranziciju u narednih 10 godina.

„Iskustvo sa operativnim i predloženim modularnim reaktorima pokazuje da će oni i dalje koštati mnogo više i da će biti potrebno mnogo duže za njihovu izgradnju nego što obećavaju zagovornici“, jedan je od zaključaka analize.

U svijetu trenutno rade tri mala modularna reaktora, dva u Rusiji i jedan u Kini, dok se jedan gradi u Argentini.

U izveštaju se navodi da su troškovi ruskih modularnih reaktora porasli više od 300 odsto od prvobitne procjene, kao i da je cijena kineskog reaktora bila tri puta veća od početnih projekcija.

Mali modularni reaktori se definišu kao mali nuklearni reaktori s maksimalnom snagom od 300 megavata električne energije (MW) i mogu proizvesti 7 200 000 kWh dnevno. Poređenja radi, velike nuklearne elektrane imaju snagu od preko 1000 MW i mogu proizvesti 24 000 000 kWh dnevno.

Velika kašnjenja u izgradnji bila su norma, a ne izuzetak, navodi se u analizi i dodaje da je njihova izgradnja umesto planiranih tri ili četiri godine trajala do 13 godina.

Autori analize su pozvali regulatore, komunalna preduzeća, investitore i vladine zvaničnike „da prihvate realnost da su obnovljivi izvori energije, a ne mali modularni reaktori, kratkoročno rješenje za energetsku tranziciju“.

Ukoliko se ipak krene u takav projekat, u izvještaju se preporučuje, između ostalog, da se uvedu mjere koje će spriječiti da povećani troškovi i kašnjenja u izgradnji idu na teret poreskih obveznika, da se nepredvidivi troškovi i rokovi uporede s poznatim troškovima i rokovima izgradnje obnovljivih alternativa i da vlasti zahtjevaju da ti podaci budu javno dostupni.

BETA/ENERGOLOGIJA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *