Američke kompanije zainteresovane za ulaganje u energetski sektor Srbije

Američke kompanije zainteresovane za ulaganje u energetski sektor Srbije, izjavila je zamenica podsekretara za spoljnu trgovinu Sjedinjenih Američkih Država Dajen Farel.

Ona je razgovarala sa ministarkom rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravkom Đedović Handanović o unapređenju saradnje Srbije i SAD u oblasti energetike.

Srbija namerava da dekarbonizuje energetski sektor do 2050. godine

Đedović Handanović je istakla da Srbija želi da dekarbonizuje svoj energetski sektor do 2050. godine, dodavši da su u narednih desetak godina energetici potrebne investicije u iznosu od približno 15 milijardi evra.

Ona je navela da su u strateškim dokumentima koji su u procesu usvajanja definisani pravci i planovi kako će se razvijati energetski sektor u narednim decenijama.

Prema njenim rečima, definisani su prioritetni projekti u svim oblastima koje uključuju kombinaciju investicija javnog i privatnog sektora, u cilju realizacije strateškog cilja – energetske sigurnosti po najnižoj ceni za građane i privredu.

Izgradnja samobalansiranih solarnih elektrana snage 1 GW kroz strateško partnerstvo

Ministarka je ukazala na to da je u Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture do 2028. sa projekcijama do 2030. jedan od projekata, koji je definisan kao kapitalni, i izgradnja samobalansiranih solarnih elektrana snage jedan gigavat kroz strateško partnerstvo.

Đedović Handanović je naglasila da će ove elektrane ostati u vlasništvu Republike Srbije, dodavši da je strateški partner izabran u transparentnom procesu, strogo poštujući načela javnog nadmetanja na osnovu prikupljenih ponuda, transparentnosti i zabrane diskriminacije, zaštite životne sredine i efikasnosti.

Ona je napomenula da o tome govori i dobar odziv ponuđača na javnom pozivu, dodavši da će izgradnjom ovih solarnih elektrana kapaciteti iz obnovljivih izvora biti višestruko uvećani.

Ministarka je istakla da je u pogledu zakonskog okvira i sprovođenja reformi, naročito u gasnom sektoru i sektoru obnovljivih izvora energije, Srbija ostvarila značajan napredak, koji je prepoznala i Evropska unija.

Kroz aukcije obezbeđene investicije za 700 MW iz OIE

Sprovođenjem aukcija za tržišne premije obezbedili smo investicije za izgradnju više od 700 megavata iz OIE, najvećim delom iz vetra, uz očuvanje stabilnosti sistema, navela je Đedović Handanović i dodala da je u naredne tri godine planirano da se ovim podsticajima podrži ukupno 1.300 megavata novih elektrana iz vetra i solara.

Prema njenim rečima, među prioritetima je i izgradnja reverzibilnih hidroelektrana, pre svega RHE Bistrica, dok se za projekat RHE Đerdap 3 radi prethodna studija opravdanosti, kako bi se utvrdile tehničke i ekonomske osnove za njegovu realizaciju.

Farel je čestitala na efikasnoj realizaciji projekta izgradnje gasnog interkonektora Srbija–Bugarska, istakavši da je diverzifikacija snabdevanja gasom važna za energetsku sigurnost i predvidivost za privredu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *