Rat u Ukrajini umanjio evropski ekonomski rast : analiza banke Švajcarske

Rat u Ukrajini umanjio je evropski ekonomski rast i “značajno” pogurao inflaciju širom kontinenta, saopštila je Narodna banka Švajcarske objavljenoj studiji, uz napomenu da teže posljedice tek predstoje.


Evropa je od početka rata doživjela skok cijena energenata, previranja na finansijskom tržištu i značajan pad u ekonomijama i Rusije i Ukrajine, navodi se u izvještaju.

Cijene energenata/Izvor: SNB


Kao što se vidi na grafikonu, cijene nafte i gasa su naglo porasle nakon izbijanja rata 24. februara. Dok su se cijene nafte od tada normalizovale, cijena gasa, a posebno gasnih fjučersa je i dalje visoka.

U analizi ekonomskog uticaja rata na NJemačku, Britaniju, Francusku, Italiju i Švajcarsku navodi se da bi proizvodnja bila veća za 0,1 do 0,7 odsto u četvrtom kvartalu 2022. godine da Rusija nije pokrenula vojnu akciju.

Potrošačke cijene u svakoj od ovih zemalja bile bi između 0,2 i 0,4 odsto niže, navodi se u studiji koja ima status radnog dokumenta i nije nužno stav Narodne banke Švajcarske.

“Negativne posljedice rata vjerovatno će biti daleko veće srednjoročno i dugoročno, posebno u pogledu realne ekonomije. Za godinu do dvije, ovaj efekat će vjerovatno biti otprilike dvostruko veći”, piše u dokumentu.

NJemačka je najteže pogođena i njen bruto domaći proizvod bio bi veći za 0,7 odsto, a inflacija za 0,4 odsto niža u četvrtom kvartalu 2022. godine da nije bilo rata.

Velika Britanija je, takođe, teško pogođena, sa smanjenjem ekonomskog prozvoda za 0,7 odsto i inflacijom povećanom za 0,2 odsto.

Autori napominju da njihove procjene teže nižim vrijednostima jer su u fokusu bile cijene nafte, a manje cijene hrane i gasa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *