Prodaja električnih automobila u 2023. biće veća za 35 % – prognoze IEA

Globalna prodaja električnih automobila ove godine će dostići još jedan rekord, a udio ovih automobila, na ukupnom tržištu automobila, biće povećan za jednu petinu. Slijedi velika transformacija automobilske industrije, koja ima posljedice na energetski sektor, posebno na naftu.

U svijetu je, u 2022. godini, prodato više od 10 miliona električnih automobila, a očekuje se da će prodaja porasti za još 35% ove godine i dostići 14 miliona, navodi se u godišnjem Pregledu električnih automobila, Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Ovaj eksplozivni rast znači da je udio električnih automobila, na ukupnom tržištu automobila, porastao sa oko 4% u 2020. godini, na 14% u 2022. i trebalo bi da se poveća na 18% u 2023. godini, najnovije su projekcije IEA.

“Trendovi kojima svjedočimo imaju značajne efekte na globalnu potražnju za naftom. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem je bez premca više od jednog vijeka, ali električna vozila menjaju postojeće stanje. Do 2030. godine biće izbjegnuta potreba za najmanje 5 miliona barela nafte dnevno. Automobili su samo prvi talas: električni autobusi i kamioni će uskoro uslijediti”, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Ogromna većina dosadašnje prodaje električnih automobila uglavnom je koncentrisana na tri tržišta – Kinu, Evropu i Sjedinjene Američke Države. Kina je lider, sa 60% globalne prodaje električnih automobila u zemlji tokom 2022.

Više od polovine električnih vozila na putevima Kine, SAD i EU

Danas je više od polovine svih električnih automobila na putevima u Kini. Evropa i SAD, drugo i treće najveće tržište, zabilježile su snažan rast s povećanjem prodaje od 15%, odnosno 55% u 2022.godini.

Očekuje se da će ambiciozni politički programi u velikim ekonomijama, poput paketa “Fit for 55” u Evropskoj uniji i Zakona o smanjenju inflacije u Sjedinjenim Državama, dodatno povećati tržišni udio električnih vozila u ovoj deceniji i kasnije. Do 2030. prosječan udio električnih automobila u ukupnoj prodaji širom Kine, EU i Sjedinjenih Država trebao bi porasti na oko 60%.

Ohrabrujući trendovi takođe imaju pozitivne efekte na proizvodnju baterija i lance snabdevanja. Novi izvještaj naglašava da bi najavljeni projekti proizvodnje baterija bili više nego dovoljni da zadovolje potražnju za električnim vozilima do 2030. godine, u scenariju IEA o neto nultoj emisije štetnih gasova do 2050. godine. Međutim, proizvodnja je i dalje visoko koncentrirana, s Kinom koja dominira trgovinom baterijama i komponentama, i koja je povećala svoj udio u globalnom izvozu električnih automobila na više od 35% prošle godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *