Zakon o PDV-u prepreka za projekat kupac-proizvođač električne energije u Republici Srpskoj

Projekat kupac-proizvođač električne energije (prozjumer) koji je pokrenula Elektroprivreda Republike Srpske prošle godine i dalje je na čekanju.

Prema navodima odgovornih u Elektroprivredi Republike Srpske (ERS) za projekat se prijavilo oko 5.000 domaćinstva, ali njegova realizacija je neizvjesna.

Problem je nastao zbog neusklađenosti Zakona o obnovljivim izvorima energije Republike Srpske i Zakona o PDV-u.

PDV na preuzetu ili na potrošenu energiju ?

Projektom je predviđeno da kupac-proizvođač energiju koju proizvodi zahvaljujući solarnim panelima postavljenim u domaćinstvu, uz pomoć i subvenciju Elektroprivrede Republike Srpske, koristi za svoje potrebe, a eventualni višak električne eneregije koju proizvede, isporučuje u elektrodistributivnu mrežu.

Kada solarni paneli ne proizvode dovoljno energije, kupac-proizvođač troši električnu energiju iz elektromreže.

Budući da je u elektromrežu već isporučio određenu količinu energije, njegova ukupna potrošena energija predstavlja razliku između energije koju je “povukao” iz mreže i energije koju je samostalno proizveo i isporučio u mrežu. Na tu količinu bi trebalo da plati i PDV.

Jedan zaključak predviđa da se PDV obračunava na neto potrošnju, tj na razliku između potrošene električne energije i proizvedene električne energije, kaže za RTRS Zoran Vuković, izvršni direktor za snabdjevanje Elektroprivrede Republike Srpske.

Međutim, Zakon o PDV-u predviđa da se sva energija preuzeta iz električne mreže oporezuje sa PDV-om.

Izmjene Zakona o PDV-u ni na vidiku

Generalni direktor ERS Luka Petrović je još u julu ove godine izjavio da je Elektroprivreda Republike Srpske zatražila hitnu izmjenu Zakona o PDV-u u parlamentu BiH kako građani, koji žele da postave solarne panele na krovove kuća, ne bi morali da plaćaju PDV na ukupnu preuzetu električnu energiju.

Iako je tada Petrović izjavio da očekuje da to, po hitnom postupku, bude usvojeno u julu na dobrobit građana Republike Srpske i BiH ili u septembru, ukoliko zbog godišnjih odmora ne budu okončane te procedure, do toga još uvijek nije došlo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *