Srbija: prozjumeri dobili manje račune za struju

Izmjenama Zakona o PDV-u počeo je povoljniji obračun poreza za domaćinstva koja su prozjumeri, odnosno kupci-proizvođači električne energije u Srbiji. Na taj način je djelimično unaprijeđena primjena ovog instituta, što se može vidjeti iz januarskih računa za struju.

Iz Centra za unapređenje životne sredine ističu da, osim što će izmjenama pomenutog zakona troškovi prozjumera biti umanjeni, i period povrata investicije u solarne elektrane biti skraćen, smatraju da je došlo do boljeg usklađivanja zakona iz oblasti energetike i finansija.

„Porez na dodatu vrednost je, prije promjene Zakona o PDV-u, bio obračunavan na ukupno preuzetu električnu energiju, bez obzira na proizvedene viškove, dok je novim zakonskim rešenjem osnovica za obračun postala utrošena električna energija, odnosno razlika između preuzete i proizvedene energije, ali i naknada za pristup distributivnom sistemu za razliku preuzete i utrošene električne energije. Ovom promjenom djelimično je uklonjena jedna od barijera na putu pune primjene instituta kupac-proizvođač sa neto merenjem“, objašnjavaju iz Centra.

U zakonodavstvu Republike Srbije institut prozjumera uveden je 2021. godine donošenjem Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije koji kupca-proizvođača definiše kao krajnjeg kupca koji je na unutrašnje instalacije priključio sopstveni objekat za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE), pri čemu se proizvedena struja koristi za snabdjevanje sopstvene potrošnje, višak isporučuje u elektrodistributivni sistem, a potom koristi kada je potrošnja veća od trenutne proizvodnje.

Kupci-proizvođači i dalje traže punu primjenu Uredbe

Uprkos lijepim vijestima, prozjumeri su i dalje nezadovoljni. Iako svako smanjenje računa povećava njihovo zadovoljstvo i dalje Uredba o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između prozjumera i snabdevača nije u potpunosti primenjena.

Naime, kupcima-proizvođačima i dalje se obračunava mrežarina, kao i dvij naknade – za povlašćene proizvođače električne energije i za unapređenje energetske efikasnosti na preuzetu električnu energiju, a ne na utrošenu, dok se akciza obračunava na preuzetu, a ne na utrošenu struju.

„Primetili smo u računima da je od 1. januara došlo do promene u obračunu PDV-a, da se više ne naplaćuje PDV na preuzetu električnu energiju, nego na utrošenu, što je u skladu sa uredbom zbog koje smo se i odlučili da postavimo solarnu elektranu na svoje krovove. Ono što nismo očekivali jeste da se PDV i dalje obračunava na mrežarinu, na naknade i na akcizu. To znači da su računi malo viši nego što smo očekivali, ali opet dosta niži nego pre“, objašnjava prozjumerka Dragana Maričić iz Rume za Biznis.rs.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *