Elektroprivreda Republike Srpske traži promjenu Zakona o PDV-u zbog solarnih panela

Elektroprivreda Republike Srpske zatražila je hitnu izmjenu Zakona o porezu na dodatu vrijednost u parlamentu BiH kako građani, koji žele da postave solarne panele na krovove kuća, ne bi morali da plaćaju PDV na tu električnu energiju.

Ovo je izjavio generalni direktor ERS-a Luka Petrović i istakao da je ovo preduzeće već uputilo zahtjev Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za izmjenu Zakona o PDV-u. Petrović očekuje da to, po hitnom postupku, bude usvojeno u julu na dobrobit građana Republike Srpske i BiH ili u septembru, ukoliko zbog godišnjih odmora sada ne budu okončane te procedure.

Petrović je pojasnio za Srnu da bi, prema sadašnjem zakonu o PDV-u, postavljanje solarnih panela na krovove kuća bilo nepovoljno, pošto Uprava za indirektno oporezivanje BiH zahtijeva da za svu energiju koju građani preuzmu moraju da plate PDV.

On je naglasio da to nije cilj, nego da se samo plaća razlika u proizvedenim i potrošenim kilovat-časovima.

Petrović je najavio da će nakon toga biti raspisan javni poziv za izbor izvođača radova koji treba da postave solarne panele na krovove kuća, podsjetivši da je završen javni konkurs za domaćinstva zainteresovana za postavljanje solarnih panela na krovove kuća, odnosno da budu prozjumeri /proizvođači i potrošači/ struje.

U ERS-u su ranije rekli da je ovo preduzeće već primilo oko 4.900 zahtjeva građana za postavljanje solarnih panela i da očekuju da će taj projekat, koji je isplativ za građane, biti realizovan krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Iz preduzeća su pojasnili da je u planu da prvo bude realizovan lot od 5.000 krovova, te da program energetske održivosti domaćinstava u prvoj fazi obuhvata oko 50.000 domaćinstava u Republici Srpskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *