Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska, završeni svi radovi

Svi radovi na projektu Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska, dužine 109 kilometara su završeni, izjavila je ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije, Dubravka Đedović Handanović.

Radi se o strateški značajnom projektu za Srbiju zemlju, čime će se omogućiti sigurnije i stabilnije snabdevanje gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana, izjavila je ministarka energetike i rudarstva Srbije.

Đedović Handanović je istakla da je gasovod Srbija–Bugarska, kapaciteta 1,8 milijardi metara kubnih, prvi veliki projekat u energetici koji je završen na vreme, za 12 meseci, i dodala da se očekuje njegovo puštanje u probni rad do kraja nedelje.

Prema njenim rečima, za 12 meseci predanim radom izgrađeno je 109 kilometara novog gasovoda, kao i merno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama.

Ministarka je podsetila na to da je potpisan ugovor o interkonekciji sa „Bulgartransgasom“, kao i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja sledeće godine.

Ona je napomenula da je predsednik Srbije najavio da ćemo puštanje novog gasovoda u rad ozvaničiti bilateralnim posetama predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Bugarske Rumena Radeva, što je važno zbog jačanja odnosa sa ovim zemljama, a pre svega sa Azerbejdžanom, iz koga ćemo se snabdevati do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026, dok se od 2027. godine te količine mogu povećati i tri puta.

Đedović Handanović je ukazala na to da je gasovod Srbija–Bugarska važan i zbog gasifikacije jugoistočnog dela Srbije i procesa zelene tranzicije.

Ovaj gasovod, kako je predočila, važan je za građane i privredu u ovom delu Srbije, posebno za priključenja y Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i za razvoj sekundarne gasne mreže u Nišu.

Ministarka je objasnila da je u procesu zelene tranzicije bitno da imamo sigurno snabdevanje gasom, da možemo da pređemo sa korišćenja uglja i mazuta na gas, koji je čistiji izvor energije.

Ona je ocenila da ovaj projekat jača poziciju Srbije na gasnoj mapi Evrope i omogućuje tranzit gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona do zemalja Centralne Evrope.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *