Ulaganja u solarnu energiju po prvi put će premašiti naftu – IEA

Globalna ulaganja u čistu energiju su na putu da porastu na 1,7 biliona dolara 2023. godine, a solarna energija će po prvi put prevazići proizvodnju nafte

U svijetu će u 2023. godini u energiju biti uloženo oko 2,8 biliona dolara, od čega više od 1,7 biliona dolara u čiste tehnologije – uključujući obnovljive izvore energije, električna vozila, nuklearnu energiju, mreže, skladištenje, goriva s niskim emisijama, poboljšanje efikasnosti i toplotne pumpe. Ovo se navodi u najnovijem izvještaju Međunarodne agancije za energiju (IEA) o Svjetskim energetskim investicijama . Ostatak, nešto više od jedan bilion dolara, ide na ugalj, gas i naftu.

Čista enegija 24% – Fosila goriva 15%

Očekuje se da će godišnje investicije u čistu energiju porasti za 24% između 2021. i 2023. godine, zahvaljujući obnovljivim izvorima energije i električnim vozilima, u poređenju sa porastom ulaganja u fosilna goriva od 15% u istom periodu. Ali više od 90% ovog povećanja dolazi iz naprednih ekonomija i Kine, što predstavlja ozbiljan rizik od novih linija podjele u globalnoj energiji ako se tranzicija čiste energije ne podstakne i u drugim regionima.

“Za svaki dolar uložen u fosilna goriva, oko 1,7 dolara sada ide u čistu energiju. Prije pet godina ovaj odnos je bio jedan naprema jedan. Jedan sjajan primjer je ulaganje u solarnu energiju, koja će premašiti iznos ulaganja koji se po prvi put ulazi u proizvodnju nafte”, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Očekuje se da će tehnologije koje proizvode električnu energiju sa niskim emisijama, predvođene solarnom tehnologijom, činiti skoro 90% ulaganja u proizvodnju električne energije. Globalna prodaja toplotnih pumpi zabilježila je dvocifreni godišnji rast od 2021. Očekuje se da će prodaja električnih vozila porasti za trećinu ove godine nakon što je već porasla 2022. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *