Globalna prodaja toplotnih pumpi nastavlja dvocifreni rast

Prodaja toplotnih pumpi u svijetu porasla je za 11% u 2022. godine, što je dvocifreni rast drugu godinu zaredom.

Prodaja je povećana finansijskim podsticajima koji su trenutno dostupni u preko 30 zemalja širom sveta.

Gledajući globalno, toplotne pumpe, trenutno, pokrivaju 10 % potreba za grijanjem u zgradama, što je preko 100 miliona domaćinstava. Međutim, kako bi se ispunili zacrtani klimatski ciljevi, ovaj procenat mora da bude povećan na 20 % do 2030. godine.

Odnosno, prodaja se mora povećati za više od 15% godišnje od 2020-2030. godine, ako svijet želi postići neto nultu emisiju do 2050. godine, navodi se u analizi Međunarodne agencije za energiju (IEA).

U Evropi prodano 3 miliona toplotnih pumpi u 2022. godini

Prethodne godine, samo u Evropi, prodano je skoro 3 miliona toplotnih pumpi, što je povećanje od skoro 40% – u odnosu na prethodnu godinu, Prošle godine, Evropska komisija je objavila planove da udvostruči upotrebu toplotnih pumpi. Većina zemalja unije obezbjeđuje finansijske podsticaje, što ovaj cilj čine dostižnim. 

Veće korišćenje  toplotnih pumpi bi značajno doprinijelo ciljevima EU u vezi sa dekarbonizacijom i poboljšalo kvalitet vazduha, zamjenom ložišta na ugalj i mazut.

Broj toplotnih pumpi prodanih u Evropi, u 2022. godini, zamijenio je otprilike  4 milijarde kubnih metara (bcm) prirodnog gasa i smanjilo emisije CO2 za  oko 8 miliona tona.

Prodaja na nekim tržištima u nastajanju, kao što su Poljska i Češka, je prošle godine udvostručena, iako su Italija, Francuska i Njemačka činile skoro polovinu ukupne prodaje u Evropi. 

U skandinavskim zemljama, gdje su toplotne pumpe već dugo vremena rješenje za grijanje, prodano je skoro pet puta više jedinica po domaćinstvu nego u ostatku Evrope.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.