Hrvatska će do 2026. preći granicu od 1 GW solarne energije

Hrvatska će do 2026. godine preći granicu od 1 GW solarne energije, predviđa SolarPower Europe

Walburga Hemetsbergerdirektorica SolarPower Europe je naglasila, kako su solarne instalacije u Hrvatskoj u prošloj godini ostvarile značajan rast u poređenju sa prethodnim periodom.

Napomenula je kako je u Evropi prošle godine instalisano oko 41 GW solara, što je jednako izgradnji 14 nuklearnih elektrana. Iako dostići 1 GW solarnih instalacija nije jednostavno, lani je u Europi čak 10 zemalja prešlo tu granicu.

Do kraja 2024. Hrvatska će instalirati 1,5 GW obnovljivih izvora energije (OIE)

Ivo Milatić, izaslanik predsjednika Vlade RH, naglasio je kako je Hrvatska po pitanju obnovljivih izvora energije danas drugačija no prije nekoliko godina.

„U kratko vrijeme smo postigli značajan uspjeh i od početka 2021. do danas smo izdali 2454 MW energetskih odobrenja, a od toga je 1300 MW solara. Do kraja 2024. godine moramo instalirati 1500 MW novih OIE i mi ćemo to postići“, rekao je Milatić.

Hrvatska uvozi više od 50 % energije godišnje

Hrvatska uvozi oko 53 % energije godišnje, iako ima veliki potencijal u obnovljivim izvorima, naročito u energiji vjetra i sunca i geotermalnim izvorima.  

Polovina proizvodnje dolazi iz hidroelektrana, a udio vjetroelektrana se povećao na 14 %, ali potencijal solarne energije još nije dovoljno iskorišten, izjavila je Direktorica OIEHMaja Pokrovac

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *