MMF protiv povećanja plata budžetskim korisnicima u RS i FBIH

MMF je protiv povećanja plata budžetskim korisnicma u RS i FBiH, uz mogućnost vraćanja nedavno povećanih plata u javnom sektoru

Fiskalna politika treba da bude manje ekspanzivna kako bi pomogla i u borbi protiv inflacije i smanjenja finansijskih pritisaka. To se može postići ograničavanjem tekuće potrošnje, konkretno, obuzdavanjem plata u javnom sektoru i izbjegavanjem vanrednog povećanja penzija, ali uz istovremeno održavanje javnih investicija koje podstiču ekonomski rast – rekao je “Glasu Srpske ” rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel.

Naglasio je da, ako se inflatorni pritisci nastave, vlast trebaju razmotriti vraćanje nedavno povećanih plata u javnom sektoru na prethodni nivo.

– Naš savjet vlastima u oba entiteta je da sada izbjegavaju dalje povećanje plata u javnom sektoru – rekao je Džuel.

U Republici Srpskoj je formirana radna grupa za praćenje sporazuma koji su predstavnici više sindikata potpisali sa Vladom RS još polovinom prošle godine. Na osnovu toga sporazuma definisano je da će nakon prvog kvartala 2023. godine biti formirana radna grupa koja će analizirati i pripremiti prijedlog za dalje povećanje plate budžetskim korisnicima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *