U svijetu instalisano 50% više kapaciteta obnovljivih izvora energije u 2023. nego u 2022. godini

U svijetu je instalisano 50% više kapaciteta obnovljivih izvora energije u 2023. nego u 2022. godini, a u narednih 5 godina očekuje se najbrži rast do sada.

Ovo se navodi u najnovijem Izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA), uz napomenu da postoji šansa da se do 2030. godine postigne cilj utrostručenja obnovljivih izvora, što je jedan od zaključaka konferencije o klimatskim promjenama COP28, koja je održana u decembru 2023. godine.

Izvještaj pokazuje da se prema postojećim politikama i tržišnim uslovima, sada očekuje da će globalni kapacitet obnovljive energije porasti na ukupno 7 300 GW u periodu 2023-28. koji je obuhvaćen prognozom.

Novi izvještaj IEA pokazuje da je, prema trenutnim politikama i tržišnim uslovima, globalni kapacitet obnovljivih izvora već na putu da bude povećan za dva i po puta do 2030. Još nije dovoljno da se postigne cilj COP28 o utrostručenju obnovljivih izvora energije, ali se približavamo, a vlade imaju alate potrebne da premoste razliku.

Fatih Birol, izvršni direktor IEA

Kapacitet obnovljivih izvora energije koji se dodaje energetskim sistemima širom svijeta porastao je za 50% u 2023., u odnosu na 2022. godinu i dostigla ​​gotovo 510 gigavata (GW), pri čemu solarni kapaciteti čini tri četvrtine povećanja u svijetu.

Najveći rast desio se u Kini, koja je 2023. godine pustila u rad isto toliko solarne energije kao i cijeli svijet  u 2022. godine. Energija vjetra je Kini, u 2023. godini, porasla za 66% u odnosu na prethodnu godinu. Povećanje kapaciteta obnovljive energije u Evropi, Sjedinjenim Državama i Brazilu takođe je dostiglo vrhunske vrednosti svih vremena

Očekuje se da će se solarna i vjetroenergija na kopnu do 2028. godine više nego udvostručiti u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskoj uniji, Indiji i Brazilu, u poređenju sa posljednjih pet godina.

Očekuje se da će do 2028. potencijalna proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora dostići 14 430 TWh, što je povećanje od skoro 70% u odnosu na 2022. godinu
Pad cijena solarnih panela

Cijene solarnih panela su, u 2023. godini, pale za gotovo 50% u odnosu na prethodnu godinu, uz smanjenje troškova i bržu instalaciju, koja će se nastaviti. 

To je zato što se predviđa da će globalni proizvodni kapacitet dostići 1.100 GW do kraja 2024. godine, što će znatno premašiti potražnju. Nasuprot tome, industrija vjetroelektrana, ne uključujući Kinu, suočava se sa većim izazovima zbog kombinacije kontinuiranog prekida lanca snabdijevanja, viših troškova i dugih vremenskih rokova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *