Srbija: raspisana četiri javna konkursa za ekološke projekte gradova i opština

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije raspisalo je četiri javna konkursa, za ekološke projekte gradova i opština, kroz koje je obezbeđeno ukupno 1,25 milijardi dinara (oko 10,6 miliona evra) za ekološke projekte gradova i opština.

Projekti se odnose na  zamenu kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama, ložišta u domaćinstvima, za pošumljavanje i ozelenjavanje, kao i za čišćenje divljih deponija.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pozvala je ovim povodom lokalne samouprave da i na konkursima za 2024. godinu kandiduju kvalitetne projekte, jer se njihovom realizacijom utiče na bolji kvalitet života građana.

Vujović je napomenula da su ova četiri javna konkursa, deo paketa mera za unapređenje kvaliteta vazduha i zemljišta.

Konkurse raspisujemo četvrtu godinu zaredom, a za ovu godinu obezbedili smo dva puta više sredstava u odnosu na 2023. godinu, kako bismo još brže i efikasnije radili na merama koje daju dobar rezultat. Očekujem da ćemo i ove godine imati uspešnu saradnju sa lokalnim samoupravama, kako bismo doprineli boljem stanju životne sredine za sve naše građane, poručila je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine je za 2024. godinu za četiri konkursa obezbedilo 1,25 milijardi dinara.

Od toga, obezbeđeno je 800 miliona dinara za zamenu kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama, 130 miliona dinara za zamenu individualnih ložišta u domaćinstvima, 200 miliona dinara za pošumljavanje i ozelenjavanje i 120 miliona dinara za uklanjanje divljih deponija širom Srbije.

Lokalne samouprave mogu da dostave konkursnu dokumentaciju Ministarstvu zaštite životne sredine od 12. januara do 29. januara, a više detalja o samom konkursu dostupno je na internet adresi www.ekologija.rs.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *