Građani Republike Srpske najviše zainteresovani za zamjenu stolarije i stavljanje fasade

Na javni konkurs za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava za provođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima u Republici Srpskoj do sada je stiglo oko 1.200 zahtjeva. Pristigli zahtjevi najviše se odnose na zamjenu stolarije i stavljenje fasade.

Ovo je za Radio Republike Srpske izjavio direktor Fonda za zaštitu životne sredine RS Srđan Todorović, koji je raspisao konkurs.

Todorović je pozvao građane iz svih krajeva Republike Srpske da se prijave na ovaj konkurs, poboljšaju energetsku efikasnost svojih domova i ostvare značajne subvencije.

“Apelujemo na sve građane, posebno one iz istočnih krajeva Srpske, koji nam se manje prijavljuju u odnosu na stanovništvo iz banjalučke regije. Svi građani koji namjeravaju utopljavanje objekata, neka se obrate Fondu, čim kompletiraju neophodnu dokumentaciju”, navodi Todorović.

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava koji građani mogu ostvariti za poboljšanje energetske efikasnosti u kućama i stanovima iznosi 50 % od ukupne investicije i ne može biti veći od 5.000 maraka.

Istovremeno, konkurs je otvoren i za poboljšanje energetske efikasnosti za mirko, mala i srednja preduzeća. Maksimalan iznos koji jedno preduzeće može da dobije je 45.000 KM, odnosno 50.000 KM, ako je vlasnik žena, a minimalni iznos ne može biti manji od 10.000 KM. I u ovom slučaju ti iznosi ne mogu biti veći od 50 % ukupne vrijednosti investicije.

Na sajtu Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost nalazi se ovaj javni poziv. Potrebno je popuniti obrazac sa određenim podacima, nakon čega sistem sam kreira prijavni obrazac, nakon čega je neophodno priložiti i određene izjave. Za prijavu na ovaj konkurs potrebne su i četiri fotografije objekta, kao i predračun za radove .

Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine

Za stambene objekte obezbijeđeno je 5,8 miliona maraka, a za mikro, mala i srednja preduzeća 2,28 miliona maraka bespovratnih sredstava. Konkurs je otvoren do iskorišćenja raspoloživih sredstava utvrđenih za ovu namjenu. 

Ova sredstva su dio Paketa budžetske podrške Evropske unije za ublažavanje negativnih posljedica energetske krize i podsticanja energetske tranzicije u vidu bespovratne pomoći ranjivim domaćinstvima i privredi na Balkanu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *