Podrška tranziciji regiona bogatim ugljem u Bosni i Hercegovini

Potpisivanjem memoranduma o saradnji počela je zvanična implementacija programa „SuTra“ – kao podrška tranziciji regiona bogatim ugljem u Bosni i Hercegovini.

Banovići, Breza, Ugljevik i Živinice, četiri jedinice lokalne samouprave su pilot područja za ovaj program. Ove jedinice će služiti kao inspiracija i model za druga rudarska područja u BiH.

Breza, Ugljevik, Živinice i Banovići lokalne zajednice koje će dobiti ekspertsku i finasijsku podršku

Pojedine etape predviđene u programu „BiH SuTra“ obuhvataju usvajanje planova tranzicije do septembra 2024. godine, nakon čega će uslijediti utvrđivanje konkretnih mjera i aktivnosti na osnovu ovih planova.

Memorandum je potpisan, u okviru prve „Sarajevske energetske i klimatske sedmice“ , zmeđu predstavnika lokalnih zajednica opštinaa Banovići, Breza, Ugljevik, grad Živinice i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Štokholmskog instituta za okoliš (SEI) i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida). „BiH SuTra“ potiče lokalni pristup od dna prema vrhu u izradi planova tranzicije i provođenju sveobuhvatnih politika tranzicije u rudarskim područjima širom Bosne i Hercegovine.

“Švedska će ustrajati u naporima da Bosni i Hercegovini  pruži podršku u oblasti razvoja iz sektora energetskog razvoja. Pokretanje programa „Održiva tranzicija Bosne i Hercegovine (BiH SuTra)“ jasno ukazuje na težište naših napora: poticanje efikasnih i efektivnih politika okoliša i održive tranzicije, posebno u područjima bogatim ugljem“, istakla je Brigitta Jansson, zamjenica šefice razvojne saradnje, Ambasada Švedske u Sarajevu.

“Potrebno je da se svi uključe, moramo ubrzati tempo kako bismo ispunili ciljeve održivog razvoja i osigurali uspješnu energetsku tranziciju, a BiH SuTra je jedinstvena prilika da osiguramo poduzimanje odvažnih koraka u Bosni i Hercegovini”, rekao je Robert Watt, direktor za angažman u SEI-u.

 „Mi smo odlučni i jasni da u svim svojim potrebama i mogućnostima budemo bezrezervni partneri i nosioci aktivnosti, jer znamo važnost ovog projekta za građane Živinica. Moramo biti pozitivan primjer energetske tranzicije“, rekao je Began Muhić gradonačelnik Živinica.

„Ovo je jako važan projekat za naše opštine, imali smo čast da od 16 lokalnih zajednica budemo u četiri opštine u kojima će se provesti tranzicija. Od ovog projekta najveći benefit će imati naši građani upravo zbog ekološke tranzicije kroz koju ćemo proći“, rekao je Bego Gutić, načelnik opštne Banovići. Regije bogate ugljem su prioritet u sprovođenju ovih reformi, obzirom da će najdetaljnija ekonomska i poslovna tranzicija biti najveća upravo u ovim jedinicama lokalne samouprave.

„Nadam se da ćemo biti pioniri pravedne energetske tranzicije u BiH nakon realizacije projekta. Mi smo jedna od najmanjih općina i jedna od najovisnijih lokalnih zajednica i zbog toga je vrlo važno da učestvujemo u ovakom projektu“, istakao je Vedad Jusić, načelnik Opštine Breza. 

„Naša opština zavisi od termoelektrane i važno nam je bilo objasniti građanima da tranzicijom nećemo ugroziti radna mjesta, već otvoriti nove poslovne mogućnosti uz bolje očuvanje životne okoline“, istakao je Milorad Jovičić, šef kabineta načelnika Opštine Ugljevik..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *