Izvoz solarnih panela iz Kine porastao za trećinu u odnosu na 2022. godinu

Izvoz solarnih panela iz Kine porastao je, u prvoj polovini 2023. godine, za 34%, na 114 GW isporučenih širom svijeta, u poređenju sa “samo” 85 GW u istom periodu prošle godine. 

Ovo je jednako ukupnom kapacitetu instalisanih solarnih panela u Sjedinjenim Državama (113 GW), navodi se u analizi organizacije Ember.

Više od polovine solarnih modula izvezenih iz Kine, u prvoj polovini 2023. godine, bilo je namijenjeno evropskom tržištu, čak 58%. 

Evropa je takođe zabilježila najveći apsolutni rast u svijetu, sa izvozom solarnih panela iz Kine u Evropu, koji je bio veći za 47%, u odnosu na prethodnu godinu. 

Brazil je sljedeći najveći uvoznik nakon Evrope, koji je uvezao 9,5 GW kineskog izvoza solarnih panela u prvih šest mjeseci 2023. godine.

Ipak, Afrika je bila region sa najvećim procentualnim rastom, +187%, prije svega zbog rasta potražnje z Južnoafričkoj Republici.

Nakon Afrike, region sa sljedećim najbržim relativnim rastom bio je Bliski istok, koji je u prvoj polovini 2023. godine povećan za 64%, u odnosu na isti period prošle godine.

Očekuje se da će se kineski solarni proizvodni kapaciteti skoro udvostručiti , sa 504 GW/godišnje na kraju 2022. godine na 931 GW/godišnje na kraju 2023. godine.

Ono što zabrinjava je činjenica da raste razlika između broja izvezenih panala i instalisanog kapaciteta, a kao posljedica rastu zalihe solarnih panela u skladištima. U Evropi se zalihe procjenjuju na 40 GW solarnih panela.

Jasno je da globalni proizvodni kapacitet trenutno nije ograničavajući faktor za postizanje potrebnog petostrukog rasta solarne energije do 2030. Imamo dovoljno solarnih panela, samo se trebamo okrenuti njihovioj instalaciji. Politika bi se trebala fokusirati da se osigurava da se instalacija i integracija mreže mogu ubrzati jednako brzo kao globalna ponuda modula.

Sam Hawkins, Ember

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *