Većina Nijemaca protiv gašenja nuklearnih elektrana

Većina Nijemaca protivi se gašenju nuklearnih elektrana u zemlji, pokazala je anketa svega nekoliko dana prije predviđenog zatvaranja posljednje tri nuklearke, koje su još u funkciji.

Prema anketi koju je proveo institut INSA za njemački list Bild am Sonntag, 52 % ispitanika smatra da je pogrešno sa električne mreže isključiti posljednje tri nuklearne elektrane, a samo 37 % podržava tu odluku. 11 % ispitanika se nije nedvosmisleno izrazilo.

Sve njemačke nuklearne elektrane su trebale biti ugašene do kraja 2022. godine prema politici na koju je pristala bivša kancelarka Angela Merkel nakon nuklearne katastrofe u japanskoj elektrani Fukushima 2011. godine.

Poslanička grupa Liberalno-demokratske partije FDP, u njemačkom parlamentu, zalaže se da se reaktori održe u operativnom stanju najmanje godinu dana, nakon što budu isključeni sredinom aprila, kako bi mogli ponovo biti pušteni u rad.

Dok Liberali smatraju gašenje nukelarki strateškom greškom, Zeleni se zalažu za njihovo ukidanje, jer smatraju da mogu profitabilno da posluju samo uz visoke subvencije i državne intervencije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *