Neulazak u CBAM mehanizam BiH će koštati 300 miliona KM godišnje

Ako BiH ne uđe u sistem CBAM Mehanizam prekograničnog usklađivanja (cijene) karbona godišnje će gubiti minimalno 300 miliona KM izvoza.

Ovo je izjavio predsjednik VTK/STK BiH Vjekoslav Vuković na regionalnoj panel diskusiju na temu „Izazovi i prilike za zelenu ekonomiju na Zapadnom Balkanu“ u kontekstu CBAM – Mehanizma prekograničnog usklađivanja (cijene) karbona.

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) predstavlja instrument Evropske unije za postavljanje pravedne cijene karbona emitovanog tokom proizvodnje proizvoda koji ulaze u Evropsku uniju, s ciljem podsticanja čistije industrijske proizvodnje u zemljama van Evropske unije.

 U tom kontekstu, izvozno orijentisane kompanije, posebno iz oblasti proizvodnje željeza, čelika, cementa, vještačkog đubriva, aluminijuma, hidrogena i električne energije moraju se pripremiti na potpunu implementaciju CBAM mehanizma. Poseban izazov u ovom procesu jeste priprema i podnošenje izvještaja o direktnim i indirektnim emisijama stakleničkih gasova u proizvodima koje izvoze u Evropsku uniju.

„Određene direktive Evropske unije nisu još prihvaćene i implementirane u BiH,  a mi nastojimo da podignemo svijest predstavnika institucija o ovoj temi, jer su bh. kompanije, prema našoj analizi, pokazale veliku spremnost za ulazak u CBAM i izvještavanje, a neke su čak i deponirale sredstva potrebna za plaćanje ovog poreza. Ukoliko ne uđemo u sistem CBAM-a, godišnje ćemo  gubiti minimalno 300 miliona KM izvoza,“ rekao je predsjednik VTK/STK BiH Vjekoslav Vuković.

Iskustva kompanija iz BiH i Crne Gore

Tokom panel diskusije predstavljena su iskustva kompanija iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

„Kao proizvođači isprešanih aluminijskih profila za primjenu u raznim industrijama, 80 do 85% naših proizvoda izvozimo u Evropsku Uniju i svjesni smo zašto je aluminijska industrija obuhvaćena CBAM direktivom. Mi smo već ušli u zelenu tranziciju, a CBAM je finansijska mjera direktno vezana za ovaj proces. Nadamo se da će do 2026. godine, kada počinje naplata po ovoj direktivi, u našoj zemlji biti uspostavljen Emission Trading System (EU ETS), čime će biti zaustavljen odliv novca koji će se moći iskoristiti za modernizaciju naših proizvodnih pogona i digitalizaciju, dodala je Monika Papić iz kompanije Emerus d.o.o. Široki Brijeg.

Tima Omerović Smajlović iz kompanije Lukavac Cement d.o.o. istakla je da je ova kompanija spremno dočekala CBAM direktivu koja je usvojena prošle godine.

„Na vrijeme smo shvatili ozbiljnost ove direktive, što dokazuje i činjenica da smo uspostavili i sistem za praćenje i izvještavanje o emisijama CO2 i prije ove direktive. Za nas je CBAM još jedna prilika za razvoj postojećih pogona, ali i uvođenje novih tehnologija s ciljem smanjenja emisija CO2 kao i povećanja energetske efikasnosti“, izjavila je Omerović Smajlović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *