SAD uvele dodatne carine na uvoz proizvoda iz Kine

SAD su uvele dodatne carine na uvoz proizvoda iz Kine među kojima su električni automobili, baterije, solarne ćelije, kritični minerali,poluprovodnici, čelik, alumijum.

Nove carinske stope se kreću od 100% za električna vozila, do 50% za solarne komponente i 25% za sve ostale sektore i primjenjivaće se ​​u naredne dvije godine. Procjenjuje se da je povećanje carina pogodilo kineski uvoz u vrijednosti od18 milijardi dolara. Bajden će zadržati tarife koje je uveo njegov republikanski prethodnik Donald Tramp, dok će povećavati druge, saopštila je Bela kuća.

“Kina ne može biti jedina zemlja koja proizvodi čistu tehnologiju za svijet koji nam je potreban”, rekao je visoki zvaničnik američke administracije. “Potrebna nam je raznolika, a ne koncentrisana proizvodnja naših najkritičnijih proizvoda i tehnologija”.

Kina kontroliše preko 70 % globalne proizvodnje u svakom koraku proizvodnog procesa solarne energije, od polisilicijuma do solarnih modula, što stvara neprihvatljive rizike za naše lance snabdjevanja i ciljeve čiste energije, saopštili su zvaničnici Bijele kuće. 

Kina je pozvala Sjedinjene Države da odmah ukinu dodatne carine na kineske proizvode, upozoravajući da će preduzeti odlučne mjere kako bi zaštitile prava i interese zemlje, saopšteno je iz Ministarstvo trgovine Kine.

Iako su cijene kineskih novih električnih vozila, koje se izvoze u Evropu niže od cijena sličnih domaćih modela, one su i dalje jedan do dva puta više od cijena u Kini, što osigurava značajan profit i otklanja svaku zabrinutost zbog dampinga, poručuju iz Ministarstvo trgovine.

Sun Lei, viši partner u advokatskoj kancelariji u Pekingu Dacheng, rekao je da ako se ove carine uvedu samo Kini, ta praksa krši princip najpovlašćenije nacije Svjetske trgovinske organizacije-

“Ako se carine zaista uvedu samo na električna vozila proizvedena u Kini, to bi značajno uticalo na proizvođače automobila kao što je Tesla koji su uložili velika sredstva u proizvodne pogone u Kini”, rekao je Sun.

Na primjer, kada se carine uvedu, električna vozila koja se trenutno proizvode u Kini bi zapravo bila ograničena na prodaju unutar Kine ili na tržištima izvan SAD-a. Ovo ograničenje bi u konačnici dovelo do povećanja fiksnih troškova za ove proizvođače automobila, ocijenio je Sun.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *