Uvođenje mehanizma oporezivanja emisija karbon-dioksida CBAM – najveći izazov na putu Zelene tranzicije

Uvođenje mehanizma oporezivanja emisija karbon-dioksida /CBAM/ u EU, a zemlje Balkana do januara 2030. godine treba da uvedu mehanizme za naplatu karbona koji će biti ekvivalentni sistemu trgovanja emisijama /EU ETS/, da bi izbjegle plaćanje prekograničnog poreza, biće jedan od najvećih izazova na putu zelene tranzicije.

Ovo je izjavio je predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Zdravko Marinković.


“CBAM kao posljedicu može da ima plaćanje većih cijena robe koja se uvozi u EU, čime bi se na kraju umanjila i konkurentnost izvoznika BiH, prije svega na tržištu električne energije, cementa i čelika koji se izvoze iz BiH”, istakao je Marinković u Sarajevu, na otvaranju konferencije “Zelena revolucija 2023” /Green Revolution 2023/, koja je održana u okviru projekta “100 najvećih u BiH”.

Prema njegovim riječima, za ispunjavanje uslova za izuzeće BiH iz mehanizma CBAM potrebno je spajanje tržišta električne energije sa susjednim zemljama i jasna mapa puta za uvođenje EU ETS u BiH, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

U obraćanju predstavnicima kompanija i stručnjacima u zelenoj ekonomiji iz BiH, Marinković je rekao da je Komora aktivno uključena u procese tranzicije privrede BiH, prepoznajući potencijal zelenih lanaca vrijednosti u smislu stvaranja novih vrijednosti, jačanja konkurentnosti izvoznog potencijala, maksimalnog korištenja unutrašnjih resursa i novih radnih mjesta.

On je istakao da je za uspješno poslovno okruženje neophodna saradnja vlasti, donosioca odluka, struke i prepoznavanja onoga što BiH i njenom tržištu treba, a što će biti značajno u budućnosti.

U okviru konferencije održane su tri panel-diskusije, na kojima su učesnici podijelili iskustva i primjere sprovođenja zelenih strategija i transformacija u svojim kompanijama. /kraj/ag/sđp

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *