Kritični minerali sve traženija roba u svijetu – IEA

Kritični minerali, koji se koriste u proizvodnji dijelova za tehnologije obnovljivih izvora energije, postaju sve traženija roba u svijetu

Tržište minerala koji se koriste u proizvodnji električnih automobila, vjetroturbina, solarnih panela i drugih tehnologija koje su ključne za prelaz na čistu energije udvostručilo se u posljednjih pet godina, prema novom izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA)

Prvi godišnji IEA Critical Minerals Market Review pokazuje da rekordna primjena tehnologija čiste energije pokreće ogromnu potražnju za mineralima kao što su litijum, kobalt, nikl i bakar.

Od 2017. do 2022. godine energetski sektor je bio glavni faktor povećanja potražnje za litijumom od 300%, skoka potražnje za kobaltom od 70% i povećanja potražnje za niklom od 40%. 

Tržište minerala u energetskoj trzanziciji dostiglo je 320 milijardi dolara u 2022. godini uz dodatni rast

Kao odgovor na to, ulaganja u razvoj kritičnih minerala porasla su za 30% prošle godine, nakon povećanja od 20% u 2021. godini Među različitim mineralima, litijum je zabilježio najoštrije povećanje investicija – 50%, a zatim slijede bakar i nikl. 

Nastavljen rast tehnologije čiste energije u martu 2022., uz očekivanje daljeg rasta tokom 2023. i kasnije/Izvor: IEA

 Ako se ostvare svi planirani projekti, u vezi sa kritičnim mineralima širom svijeta, ponuda bi mogla biti dovoljna da podrži nacionalna klimatska obećanja koje su objavile vlade, navodi se analizi IEA. 

Rekordna primjena tehnologija čiste energije, kao što su solarni paneli i baterije, pokreće rast bez presedana na tržištima kritičnih minerala. Prodaja električnih automobila porasla je za 60% u 2022. Godini i premašila 10 miliona. Sistemi za skladištenje energije doživjeli su još brži rast, uz udvostručenje kapaciteta 2022. godine.

Solarne instalacije nastavljaju da ruše prethodne rekorde, a energija vjetra će nastaviti rast, nakon dvije godine stagnacije. To je dovelo do značajnog povećanja potražnje za kritičnim mineralima, navodi se u izvještaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *