Sve teže do ključnih sirovina za zelenu tranziciju

Globalna ograničenja izvoza ključnih sirovina povećala su se više od pet puta u protekloj deceniji, što bi moglo ugroziti napore vlada da smanje emisije karbona, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Cijene brojnih ključnih sirovina dostigle su rekordne visine, jer proizvodnja ne ide u korak sa potražnjom podstaknutom planovima zelene tranzicije, napominje OECD.

Litijum, rijetki elementi, hrom, arsen, kobalt, titanijum, selen i magnezijum zabilježili su najveće proširenje obima proizvodnje u rasponu između 33% (za magnezijum) i 208%, (za litijum) u poslednjoj deceniji. Ali i to je malo, u poređenju sa predviđenim povećanjem potražnje od četiri do šest puta koje zahtijeva zelena tranziciju.

Najveći rast od svih kritičnih sirovina zabilježila je trgovina litijumom – čak 438%.

Vodeći proizvođači ključnih sirovina su Kina, Rusija, Australija, Južnoafrička Republika i Zimbabve, ističu u OECD-u, upozoravajući na trend koncentracije proizvodnje.

Trgovina se i dalje oslanja na relativno veliki broj kupaca i prodavaca, što ukazuje na opasnost od značajnog nazadovanja u globalnoj zelenoj tranziciji, ali su se izvozna ograničenja upetostručila od 2009. godine, napominje OECD.

Otprilike desetina globalnog izvoza sirovina poput litijuma, kobalta i rijetkih minerala, potrebnih za električna vozila i obnovljivu energiju, podliježe trenutno barem jednoj mjeri ograničenja izvoza, pokazala je OECD-ova studija.

Od 2009. do 2020. godine najviše novih ograničenja uvele su Kina, Indija, Argentina, Rusija, Vijetnam i Kazahstan, pokazuje studija, a izvoz je uglavnom ograničen carinom, a ne ograničavanjem obima pošiljaka, jer je takva praksa zabranjena propisima Svjetske trgovinske organizacije.

Izazov smanjenja emisije CO2 na neto nulu zahtijevaće značajno povećanje proizvodnje i međunarodne trgovine ključnim sirovinama, upozorava OECD.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *