Oporezivanje bogatih za ekološku promjenu – inicijativa građana u EU

Evropska komisija odlučila je da registruje evropsku građansku inicijativu pod nazivom “Oporezivanje velikog bogatstva za finansiranje ekološku i društvenu tranzicije”.

Organizatori inicijative traže od komisije da uvede evropski porez na velika bogatstva u korist ekološke i društvene tranzicije. 

Cilj inicijative doprinos  borbi protiv klimatskih promjena i nejednakosti na nivou cijele Unije i osiguranje da evropski građani uplate svoj pravičan dio za postizanje ovih ciljeva.

Odluka o registraciji je pravne prirode i ne prejudicira konačne pravne ili političke zaključke Komisije o inicijativi ili mjerama koje Komisija namjerava poduzeti ukoliko inicijativa dobije potrebnu podršku.

Budući da ova evropska građanska inicijativa ispunjava formalne uslove utvrđene relevantnim propisima, Komisija je smatra pravno prihvatljivom, ali u ovoj fazi još nije analizirala osnovanost prijedloga.

Inicijatori navode da su nejednakosti suporno rasle, do tačke u kojoj danas najbogatijih 1% svjetske populacije posjeduje skoro polovinu globalnog bogatstva, a istih tih 1% emituje više CO2 od najsiromašnije polovine planete.

Nakon današnje registracije, organizatori moraju početi prikupljanje potpisa u roku od šest mjeseci. Ukoliko inicijativa u roku od godinu dana prikupi milion potpisa iz najmanje sedam zemalja članica, Komisija će morati da reaguje. Komisija može postupiti po zahtjevu iz inicijative ili ga odbiti, a u svakom slučaju  mora da obrazloži odluku.

Šta je Evropska građanska inicijativa ?

Evropska građanska inicijativa uvedena je Lisabonskim ugovorom, kao instrument kojim građani mogu uticati na politički program. Zvanično je pokrenut u aprilu 2012. godine. Ako nakon zvanične registracije evropsku građansku inicijativu podrži milion građana iz najmanje sedam država članica Unije, oni mogu pozvati Evropsku komisiju da predloži zakonske akte iz oblasti u kojoj ima ovlašćenje da deluje. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *