EU:Za 12 godina biće zabranjena prodaja novih dizelaša i benzinaca

Evropski parlament dao je konačno odobrenje za obaveznu primjenu nulte stope štetnih emisija novih automobila i kombija od 2035. godine. To, praktično, znači da se za 12 godina više neće moći prodavati novi benzinci i dizelaši. 

Novi standardi CO2 emisija za automobile i kombije dio su zakonskog paketa “Spremni za 55”, a podržani su s 340 glasova za, 279 protiv i 21 suzdržanim. Uredbu su podržali poslanici socijaldemokrata, zelenih i liberala. 

“Ovom uredbom podstiče se proizvodnja vozila s nultim i niskim emisijama (…) Ti ciljevi pružaju jasnoću automobilskoj industriji i podstiču proizvođače automobila na inovacije i ulaganja. Potrošačima će kupovina i korištenje vozila s nultim emisijama biti pristupačniji, a brže će se razviti i tržište polovnih vozila. Tako će održivi prievoz postati dostupan svima – rekao je izvjestilac iz kluba liberala Jan Huitema. 

Za 12 godina više se neće moći prodavati novi dizelaši i benzinci, već isključivo nova vozila sa nultom stopom štetnih emisija. Prelazi ciljevi smanjenja štetnih emisija za 2030. su 55 % za automobile i 50 % za kombi vozila.

U praksi to znači da novi automobili i kombiji na tržištu više neće smjeti ispuštati CO2, ali sa puteva neće nestati automobili s motorima na unutarnje izgaranje.

Građani će i nakon 2035. godine moći još da voze svoje postojeće automobile s motorima sa unutaršnjim sagorijevanjem, ali i kupovati polovne automobile na benzin i dizel. 

Svake dvije godine, počevši od kraja 2025. godine, Komisija će objavljivati ​​izvještaj o procjeni napretka prema mobilnosti na putevima bez emisija.

Nakon konačnog glasanja na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta, tekst još treba formalno odobriti Savjet EU prije objave u Službenom glasniku EU-a. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *