Srbija i Evropska komisija potpisale Pismo o namerama o pokretanju strateškog partnerstva za baterije i kritične sirovine

Srbija i Evropska komisija su potpisale Pismo o namerama o pokretanju strateškog partnerstva za baterije i kritične sirovine, u koje spada i litijum, objavio je portal Demostatu. Pismo o namerama potpisano je 22. septembra.

Informacija o potpisivanju pojavila se tek nakon mesec dana mesec dana Iz Evropske komisije poručuju da zakonodavstvo EU obezbeđuje najviši stepen zašzite životne sredine, dok ekološki aktivisti smatraju da je Srbija potpisivanjem pokazala podanički karakter.

EK: za razvoj kapaciteta za preradu i rafinaciju na mestu gde se nalaze i resursi

Iz Evropske komisije naveli su da zakonodavstvo EU obezbeđuje najviši nivo zaštite životne sredine i socijalne zaštite, uključujući rudarske projekte, a da je Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, u procesu usklađivanja svog zakonodavstva sa evropskim.

U EK za Demostat kažu i da se zalažu za razvoj kapaciteta za preradu i rafinaciju na mestu gde se nalaze i resursi i podsećaju da predloženi Zakon o kritičnim sirovinama (European Act on Critical Raw Materials) uključuje standarde do 2030. godine za povećanje domaćih kapaciteta za ekstrakciju, preradu, rafinaciju i reciklažu strateških sirovina

Pismo o namerama Evropske komisije i Vlade Srbije  – spisak neokolonijalnih želja

Pismo o namerama Evropske komisije i Vlade Srbije o pokretanju rada na strateškom partnerstvu u oblastima baterija i kritičnih sirovina, neokolonijalni je spisak želja Evrope koja planira da ostvari sa izdajničkom politikom Vlade Srbije, izjavila je danas predstavnica Udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu Marija Alimpić.

“Taj ‘papir’ je ništa drugo do neokolonijalni spisak želja koji EK planira da ostvari lažima u saradnji sa izdajničkom politikom zemlje domaćina”, rekla je Alimpić za Betu.

Alimpić je rekla da je Vlada Srbije potpisivanjem tog pisma sa EK pokazala podanički i izdajnički karakter, radeći čak i protivno svojim uredbama.

“Srbija nije zemlja sirovina nego zemlja ljudi, prirode i bogatog kulturno-istorijskog nasleđa. Projekat ‘Jadar’ je ukinut zbog negodovanja javnosti, ali i zbog toga što krši brojne domaće i međunarodne zakone, među kojima i Bernsku konvenciju”, rekla je Alimpić.

Podsetila je da je Sekretarijat Bernske konvencije, po žalbi Udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu”, stavio državu Srbiju pod monitoring.

Ne može, kako je rekla, “EK, ni bilo ko iz Vlade Srbije da donosi odluke od statusnog značaja za druge, za njihov život i budućnost”.

“Srbija nije član EU koja želi da uskladimo svoje zakonodavstvo sa njenim, ali ipak prenebregava činjenicu da bi Srbija rudarskim projektima, kao što je eksploatacija litijuma u dolini Jadra kod Loznice kršila zakone i pogazila slobodnu volju naroda”, rekla je Alimpić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *