IEA : Rast potražnje za naftom se smanjuje – OPEC misli drugačije

Međunarodna agencija za energiju (IEA) smanjila je izglede za rast potražnje za naftom, u 2024. godini, za 140 hiljada barela dnevno na 1,1 miliion barela.

Kao glavni razlog navedena je slaba potražnja u razvijenim zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u najjnovijem Mjesečnom o izveštaju tržištu nafte da ostaje pri očekivanju rasta svjetske potražnje za naftom ove godine za 2,25 miliona barela dnevno.

Znatna razlika između dvije prognoze djelomično je rezultat različitih pogleda na tempo globalnog prelaska na čistija goriva.

IEA u mjesečnom izvještaju o nafti navodi da je niža procjena potražnje povezana s manjom industrijskom aktivnošću i blagim zimskim smanjenjem potrošnje benzina, naročito u Evropi gdje sve manji udio dizelskih automobila već smanjuje potrošnju.

“U kombinaciji sa slabim isporukama dizela u SAD-u početkom godine, to je bilo dovoljno da se potražnja za naftom u OECD-u u prvom tromjesečju ponovno smanji”, objavila je IEA.

Međunarodna agencija za energetiku procjenjuje rast nafte u 2025. godini na 1,2 miliona barela dnevno, nešto iznad prethodne prognoze i nešto iznad projekcije za ovu godinu.

Globalna potražnje za naftom vjerovatno će biti ključna tema na sastanku ministra OPEC+ u Beču 1. juna, kako bi odredili politiku proizvodnje za ostatak godine.

OPEC procjenjuje rast potražnje za naftom u sljedećoj godini za 1,85 miliona barela dnevno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *