Još jedna evropska država najavila povlačenje iz Ugovora o energetskoj povelji

Francuski predsjednik Emanuel Makron najavio je da će Francuska napustiti Ugovor o energetskoj povelji. Francuska je država sa najsnažnijiom ekonomijom koja je, do sada, objavila da napušta sporni sporazum.

Ugovor, koji omogućava međunarodnim kompanijama i investitorima da tuže vlade zbog intervencija koje pogađaju energetske projekte, odnosno profit, tih kompanija, sve više se smatra prijetnjom nacionalnim klimatskim planovima.

“Francuska je odlučila da se povuče iz Ugovora o energetskoj povelji”, rekao je Makron na konferenciji za novinare nakon samita lidera EU u Briselu, dodajući da je taj potez “koherentan” s klimatskim ambicijama zemlje i Pariskim klimatskim sporazumom.

Italija već istupila iz ugovora – Španija, Holandija i Poljska je slijede

Odluka Francuske je uslijedila nakon najava Španije, Holandije i Poljske da će se povući iz ugovora. Njemačka i Belgija su signalizirale da razmatraju opcije.

Povlačenje Francuske veliki je udarac za sporazum, ali i za Evropsku komisiju, koja je apelovala na države da podrže reforme sporazuma.

Evropska komisija je polovinom 2022. godine, završila pregovore s ostalim članicama sporazuma, koji su okončani prijedlogom da se EU odobri izuzeće za postepeno ukidanje zaštite za projekte fosilnih goriva u EU u narednih 10 godina.

Evropska komisija je zabrinuta da bi napuštanje sporazuma izložilo zemlje tužbama zbog postojećih investicija na 20 godina, zbog klauzule o prestanku roka koja ih obavezuje na njihove obaveze.

Italija se već 2016. godine povukla iz ovog ugovora. Sva ulaganja u energetski sektor u Italiji nakon tog datuma nisu zaštićena ugovorom. Međutim,  ulaganja u Italiji prije 1 januara 2016. godine će ostati zaštićena do godine 2036. godine.

I BiH potpisnica Ugovora o energetskoj povelji

Ugovor o energetskoj povelji potpisalo je preko 50 država, uglavnom evropskih, ali i Evropska unija, kao cjelina. Bosna i Hercegovina je, takođe, potpisnica ovog ugovora.

Sporovi između država i investitora rješavaju se pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu ICSID). Upravo je prvostepenom arbitražnom odlukom ovog centra, Republika Srpska dužna da preduzeću „Viadukt“ iz Slovenije plati 45 miliona evra, zbog neuvođenja u posjed i nemogućnosti realizacije ugovora o koncesiji za izgradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu.

Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova (ICSID) imenovao je ad hoc Komitet od tri člana, koji će odlučivati o zahtjevu Republike Srpske za poništenje prvostepene odluke ovog centra, prema kojoj je Republika Srpska obavezna da plati 45 miliona evra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *