Ugovor o energetskoj povelji – prijetnja za klimu na Zemlji, upozoravaju ekolozi

Vlada Italije moraće da plati kompaniji koja se bavi istraživanjem nafte i gasa iz Velike Britanije, više od 240 miliona evra zbog blokiranja planiranog projekta na Jadranskoj obali.

Italija je, 2015. godine, zabranila bušenje nafte u krugu od 20 kilometra od obale, što je poremetilo planove kompanije “Rockhopper Exploration” za ekspoaltaciju velikog naftnog polja Abruco, prenosi Euronews.

Tako će italijanski poreski obveznici, po odluci korporativnog suda, koja je donesena prošlog mjeseca, morati da plate mnogo novca kao nadoknadu. Ta suma uključuje 190 miliona evra odštete plus kamate i znatno je veća od 33 miliona evra koje je “Rockhopper” uložio u projekat. Budući da je u toku nekoliko sporova između korporacija i vlade, presuda otvara put sličnim ishodima u budućnosti.

“Klimatska pravda neće biti moguća dok ne izađemo iz ECT-a (Ugovor o energetskoj povelji)”, upozorio je portparol “War on Want”, dobrotvorne organizacije za borbu protiv siromaštva sa sjedištem u Londonu.

Ugovor o energetskoj povelji (ECT) omogućava kompanijama da tuže države zbog donošenja zakona koji utiču na njihov profit ili potencijalni profit.

Zašto italijanski poreski obveznici plaćaju kompaniji za istraživanje nafte i gasa?

“Rockhopper” je planirao da buši uz obalu Abruca, u Italiji i vadi sirovu naftu iz naftnog polja Ombrina Mare.

Projekat bi uništio prirodno okruženje okolnog područja, kaže Maria D’Orsogna, vođa kampanje “NoOil”, italijanske grupe koja se borila protiv projekta Abruzzo.

„Ombrina Mare je trebala imati veliku platformu sa šest buština ispod nje“, objašnjava ona.

“Ovdje je trebao da bude trajno usidren ogromni brod i prerađuje​ sirovu naftu punu nečistoća i otrovnih hemikalija.”

Pod velikim pritiskom lokalnih aktivista, italijanska vlada usvojila je zakon iz 2015. godine, kojim se zabranjuje bušenje nafte u krugu od 20 kilometara od obale Italije. Kompanija “Rockhopper” je odlučila da tuži italijansku vladu prema odredbama Ugovora o energetskoj povelji (ECT). Na saslušanju iza zatvorenih vrata, sudsko vijeće jednoglasno se složilo da je Italija prekršila svoje obaveze prema Rockhopperu.

„Tajni tribunal je donio svoju odluku za nas u Abrucu i odlučili su da obični ljudi moraju da plate račune“, kaže Maria D’Orsogna,

“Rockhopper” će iskoristiti novac za razvoj Sea Lion-a, naftnog projekta na Folklandskim ostrvima.

Šta je Ugovor o energetskoj povelji?

Presudu je omogućio ECT, odnosno Ugovor o energetskoj povelji – malo poznati sporazum o ulaganju.

Ovaj sporazum ima korijene u 1950-im, kada su države širom Afrike, Južne Amerike i Azije postale nezavisne. Dok su bivše kolonijalne države pokušavale da nacionalizuju prirodne resurse, kompanije su očajnički pokušavale da zaštite svoj profit.

Polako je institucionalizovan novi pravni princip, koji je dozvoljavao korporacijama da tuže vlade, koje su ugrozile njihove prihode.

1990-tih Ugovor je formalizirao ovaj standard. 53 potpisnice sporazuma složile su se da će se pridržavati klauzula o „rješavanju sporova između država i investitora“, koje omogućavaju kompanijama da pokrenu sudske postupke protiv vlada, koje štete njihovoj potencijalnoj zaradi.

Sada, ugovor koriste kompanije koje se bave proizvodnjom fosilnih goriva, kako bi zaštitile svoju imovinu.

Jednostavno napuštanje Ugovora, ne znači i da on prestaje da važi. Italija se povukla iz Ugovopra 2014. godine. Međutim, klauzule o prekidu ugovora podrazumijevaju da su države i dalje odgovorne za potraživanja – do dvije decenije nakon napuštanja sporazuma.

Šta to znači za klimatsku pravdu?

Italijanska presuda postavlja zabrinjavajući presedan za buduće slučajeve.

Prije poraza, talijanski javni pravobranilac je upozorio da bi presuda u slučaju „Rockhopper“ bila “izuzetno ozbiljna, jer bi druge kompanije, čiji su projekti eksploatacije blokirani, podstakla da oponašaju Rockhoppera”.

Slične pravne bitke su u toku širom svijeta, kaže Asad Rehman, direktor “War on Want”.

“Italija, SAD, Holandija i Slovenija suočene su sa zahtjevima za ukupno 13 milijardi funti (15 milijardi evra) zbog planova za postupno izbacivanje uglja i zaustavljanje naftnih platformi i cjevovoda, A 13 milijardi funti je samo početak. Procjene potencijalnih korporativnih tužbi zbog klimatskih mjera su u bilionima”, kaže Rehman.

Peticiju za ukidanje Ugovora o energetskoj povelji, do sada, potpisalo više od milion ljudi

Prijetnja sudskim sporovima čini države neodlučnim u regulišanju kompanije za istraživanje fosilna goriva.

Međuvladin panel za klimatske promjene nedavno je upozorio da bi mehanizmi za rješavanje sporova između investitora i država (ISDS) u trgovinskim sporazumima poput ECT-a mogli uzrokovati neprovođenje propisa i tako sprječiti vlade da onemoguće zagađivače.

„[ISDS] dovode do toga da se zemlje uzdržavaju od ili odlažu usvajanje politika ublažavanja, kao što je postepeno ukidanje fosilnih goriva“, upozorila je Međuvladina komisija za klimatske promjene u svom Izvještaju o procjeni klimatskih promjena za 2022. godinu.

“War On Want” objavio je peticiju kojom pozivaju vlade da ukinu Ugovor. Do sada je peticiju potpisalo više od milion ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *