Prijedor: skupština grada traži posebnu sjednicu o rudarstvu

Skupštine grada Prijedora nije usvojila izmjene regulacionog plana rudnika željezne rude u Omarskoj, a svih 25 prisutnih odbornika prilikom glasanja bilo je uzdržano.


Na prijedlog samostalnog odbornika Ranka Smiljanića, odbornici su usvojili zaključak kojim se obavezuje stručna administrativna služba grada Prijedora da u roku, ne dužem od 60 dana, pripremi posebnu sjednicu Skupštine grada o rudarstvu u Prijedoru, trenutnom stanju i perspektivama razvoja.

Smiljanić je rekao da kompanija “Arselor Mital Prijedor”, koja je tražila izmjenu regulacionog plana rudnika “Omarska”, poštuje svoje obaveze prema Republici Srpskoj, uredno plaća radnike, redovno uplaćuje poreze i doprinose, izmiruje koncesione naknade, a lani je isplatila i dividende, ali da je pitanje kako se kopalo do sada bez plana i zašto kontrolni organi nisu tražili od rudnika da ima usvojen regulacioni plan.

“Drugo pitanje je zašto je koncesiona naknada 3,6 ili 3,2 odsto, a može biti do pet odsto, a treće prošlogodišnja isplata dividende – dva puta po oko 15 miliona KM. Od prve dividende grad Prijedor je dobio oko 10 miliona KM, a od druge nula”, naveo je Smiljanić.

Najava istraživanja na Palančištu i u Jelovcu

On je naglasio da treba govoriti i o najavama istraživanja uglja na području Palančišta i Jelovca.

“Nemojte da za godinu ili dvije neko dođe ovdje i donese regulacioni plan na usvajanje, a već se iskopava ugalj. Mi nemamo prava da ne reagujemo na potencijalno otvaranje rudnika uglja na području grada Prijedora. Ljudi koji protestuju na području ove dvije mjesne zajednice su građani grada Prijedora i mi moramo učiniti sve da oni budu zakonski zaštićeni”, ukazao je Smiljanić.

Samostalni odbornik Slađana Radaković rekla je da kompanija “Arselor Mital Prijedor” posluje već 20 godina, da zapošljava 800 radnika i da sada oživljava eskploataciju u LJubiji, a da grad Prijedor ima bogatu istoriju rudarstva, Rudarski fakultet i Rudarski institut.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *