Izvještaj o klimi u Evropi: neviđene vrućine, suše i toplotni talasi

Visoke temperature, suša, povlačenje glečera: 2022. je bila godina rekorda u Evropi. To pokazuje izvještaj evropske službe „Copernicus“ za praćenje klime.

Evropski kontinent je prošle godine doživio najtoplije ljeto od kada se bilježe meteorološki podaci. Prosječne temperature u Europi dostigle su nove maksimume. To proizilazi iz godišnjeg izvještaja evropske službe za praćenje klime „Copernicus”.

Rekordi su zabilježeni i kada je riječ o količini sunčevog zračenja, povlačenja glečera u Alpama i broju dana s ekstremnim vrućinama u zemljama južne Europe. Istovremeno, šumski požari su oslobodili više karbon dioksida nego ikada u poslednjih 15 godina.

Emisije gasova staklene bašte (GHG)

Na globalnom nivou, prosječna koncentracija gasova staklene bašte za godinu u cjelini, bila je najviša ikada izmjerena pomoću satelita, ali i na osnovu dodatnih izvora podataka i najviša u periodu od najmanje stotinu hiljada godina.

Tokom 2022. godine, koncentracije CO2 (ugljen-dioksida) I CH4 (metana) nastavile su da rastu, dostižući rekordne nivoe. Dok je povećanje karbon dioksia bilo uporedivo sa onim što je viđeno prethodnih godina, povećanje metana je bilo znatno veće od prosjeka u posljednjih 10 godina.

Ljeto je bilo za 1,4 stepen toplije od desetogodišnjeg prosjeka u periodu od 1991. do 2020. godine. Prosječna godišnja temperatura bila je 0,9 stepeni iznad srednje temperature u tom periodu.

Posječna temperatura u posljednjih pet godina u Europi je za oko 2,2 stepena toplija – nego što je bila u predindustrijskom periodu 1850-1900. godine.

Sve u svemu, prema navodima u studiji, temperature u Europi rastu dvostruko brže od globalne prosječnog porasta, i brže nego na bilo kom drugom kontinentu.

Carlo Buontempo, direktor odgovoran za praćenje klimatskih promjena u Copernicusu, kaže da se radi o „alarmantnim promjenama” i pritom ukazuje na toplotne talase na Mediteranu i temperaturne rekorde u Grčkoj.

Suša pogodila veliki dio Evrope

Stručnjaci iz Copernicusa ističu da je posebno upadljiva suša koja je bila rasprostranjena širom Evrope. Tokom zime 202.-2022., ali i u proljeće i ljeto 2022. bilo je znatno manje padavina. U maju 2022. godine je bilo manje padalina nego ikada ranije u ovom mjesecu.

Zajedno sa toplotnim talasima, to je, između ostalog, uticalo na poljoprivredu, riječnu plovidbu i proizvodnju energije. U Alpama se otopilo pet kubnih kilometara glečera.

Prema izveštaju, i regija oko Sjevernog pola takođe je doživjela drastične promjene.

Arktik se zagrijava još i brže od ostatka planete. A na Grenlandu su temperature u septembru bile 8 stepeni više nego inače, što je novi rekord. To, kao i tri različita toplotna talasa, izazvali su topljenje ledenog pokrivača bez presedana, prenosi DW.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *