Deklaracija protiv otvaranja rudnika litijuma u opštini Lopare pred poslanicima Narodne skupštine RS

Deklaracija o protivljenju otvaranja rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma u opštini Lopare na dnevnom je redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, zakazane za 22. maj.

Deklaracija predviđa da se Narodna skupštini protivi otvaranju rudnika u opštini i zadužuje Vladu Republike Srpske da putem Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske ne dodjeli koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina.

U Deklaraciji, koja je rezultat građanske inicijative, se navodi da je na teritoriji opštine Lopare, u poslednjih nekoliko godina vršeno geološko istraživanje mineralnih sirovina, koje je potvrdilo rezerve ovih minerala. Geološka istraživanja sprovelo je privredno društvo „AR CORE ulaganja“ d.o.o. Banja Luka, čije je sjedište u Švajcarskoj i pretpostavlja se da će kompanija zatražiti dodjelu koncesije za eksploataciju ovih mineralnih sirovina.

U Deklaraciji se navodi da se najveći dio stanovništva opštine Lopare protivi eksploataciji i otvaranju rudnika čija lokacija se „nalazi u neposrednoj blizini naseljenog mjesta Lopare, a ujedno i sjedišta ove opštine, što će direktno uticati na život i sigurnost ljudi te dovesti do mogućeg raseljavanja stanovništva“.

Lokacija se nalazi u blizini rijeke Gnjice, što može dovesti do zagađenja ove rijeke, koja se uliva u Savu što, kako se navodi, može dovesti do regionalnog zagađenja vodotokova.

Osim toga, nisu poznate tehnologije za eksploataciju, a eksploatacija i ekstrakcija mineralnih sirovina po postojećim tehnološkim rješenjima dovešće do ispuštanja toksičnih materija u podzemne vode, čime će doći do trajnog zagađivanja lokalnih bunara i vodovoda, navodi se u Deklaraciji.

Podsjećamo, načelnik Opštine Lopare Rado Savić predao 22. februara u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, peticiju kojom je više od 3.700 stanovnika Lopara navelo da se protivi otvaranju rudnika litijuma na planini Majevica u njihovoj opštini.

Uz peticiju, čije potpisivanje je trajalo sedam dana, entitetskim poslanicima upućen je i tekst deklaracije o protivljenju.

Vladimir Rudić, direktor kompanije Arcore ulaganja d.o.o. Banja Luka, kćerke firme švajcarske kompanije izjavo je da će budući rudnik biti jedan od najbitnijih u lancu snabdijevanja u Evropskoj uniji.

„Posjeduje magnezijum, kalijum, litijum i boron. To je jedinstven rudnik tog tipa u ovom dijelu Evrope. Rudnik će da ima izuzetno dobre pretpostavke kad je u pitanju zaštita životne sredine i zaštita životne sredine će se poštovati u realizaciji samog rudnika“, rekao je Rudić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *