Klimatske promjene glavni pokretač smanjenja biodiverziteta do sredine vijeka ?

Klimatske promjene mogle bi postati glavni pokretač smanjenja biodiverziteta do sredine 21. vijeka. Ovo se navodi u analizu koju su proveli Njemački centar za integrativna istraživanja biodiverziteta i Univerzitet Martin Luther Halle-Wittenberg i najveća je studija modeliranja ove vrste do sada.

Globalni biodiverzitet opao je između 2% i 11% tokom 20. vijeka samo zbog promjene korištenja zemljišta. Projekcije pokazuju da bi klimatske promjene mogle postati glavni pokretač smanjenja biodiverziteta do sredine 21. vijeka.

Prema nalazima, klimatske promjene mogu dodatno opteretiti biodiverzitet i ekosisteme. Iako promjena korištenja zemljišta ostaje relevantna, klimatske promjene bi mogle postati najvažniji pokretač gubitka biodiverziteta do sredine vijeka. Uticaji promjene korišćenja zemljišta i klimatske promjene zajedno rezultiraju gubitkom biodiverziteta u svim regionima sveta.

Iako je ukupni trend pada dosljedan, postoje značajne varijacije u različitim svjetskim regijama, modelima i scenarijima.

„Svrha dugoročnih scenarija nije predviđanje šta će se dogoditi“, kaže koautor dr Ines Martins sa Univerziteta u Yorku. “Radije je se radi o tome da se razumiju alternative i izbjegavanje putanje, koje bi mogle biti najmanje poželjne i odabrati one koje imaju pozitivne ishode. Putanje zavise od politika koje biramo, a te odluke se donose iz dana u dan.” 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *