Republika Srpska: podrška EU za energetsku efikasnost domaćinstava i preduzeća

Od 70 miliona evra iz Energetskog paketa podrške koji je za BiH obezbijedila EU, za pomoć najugroženijim domaćinstvima predviđeno je 50 miliona evra, a 20 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti – 10 miliona evra za domaćinstva, a 10 miliona evra za mikro, mala i srednja preduzeća.

Od ukupno 70 milona evra za projekte u BiH, Republici Srpskoj je namijenjeno 33%, odnosno oko 45,1 milion KM.

Pomoćnik direktora za upravljanje projektima i međunarodnu saradnju u Fondu za zaštitu životne sredine Republike Srpske Zoran Lukač rekao je da će ovaj fond vršiti implementaciju vezano za komponentu energetske efikasnosti stambenih objekata, te za podršku energetske efikasnosti za mikro, mala i srednja preduzeća.

Prema njegovim riječima, procedure su jasno definisane, ko može da aplicira na javni konkurs, a procjena je da bi bilo obuhvaćeno 1.320 stambenih objekata u Republici Srpskoj, sa pojedinačnim grant sredstvima od 5.000 KM, s tim da je riječ o 50 %, od ukupne vrijednosti projekta kojim se poboljšava energetska efikasnost objekta.

Lukač je naveo da bi podrškom energetske efikasnosti za mikro, mala i srednja preduzeća trebalo da se pored obnove spoljnog omotača objekata, unaprijede i sistemi grijanja i hlađenja, kao i mjere efikasnosti u samom procesu proizvodnje i to 132 objekta.

On je rekao da je limit grant sredstava do 50.000 KM, te dodao da krajnji korisnik, mikro, mala i srednja preduzeća bi trebalo da obezbijede isti sumu novca koju dobiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *