Iskopavanje litijuma u Loparama moguće krajem 2026. godine ?

Kompanija sa sjedištem u Švajcarskoj Arcore uvjerena je da će moći da počne iskopavanje litijuma u Loparama od kraja 2026. godine.

Ovo se navodi u saopštenju kompanije i dodaje da će “iskopavati sirovine na ekološki i društveno odgovoran način”. Istovremeno, mještani Lopara zabrinuti su zbog najava otvaranje rudnika, zbog ekoloških problema koje bi mogao da izazove.

“Projekat Lopare ima potencijal da postane jedan od najvećih rudnika te vrste u Evropi”, dodaje se u saopštenju.

Naslage minerala nalaza se relativno blizu površine zemlje u slojevima od oko 100 do 200 m debljine i treba da se kopaju na površinskim kopovima u periodu od oko 50 godina.

Arcore AG

Arcore je saopštio je da je istraživanjem pronađeno nalazište minerala bogato litijum karbonatom, magnezijumom i drugim mineralima koji su traženi u Evropi. Predviđena površina za rudnik je oko 25 kilometara kvadratnih.

Međunarodne procjene i tehnološka ispitivanja pokazala su da ukupna mineralna baza projekta Lopare iznosi 1,5 miliona metričkih tona ekvivalenta litijum karbonata, 14 miliona tona borne kiseline, 35 miliona tona potaše i 94 miliona tona magnezijum sulfata.

Rudnik u Loparama, koja sadrži više elemenata, sa svojim ogromnim nalazištima litijum karbonat kao i bor, kalijum i magnezijum sulfata je po veličini i geološkoj strukturi jedinstven je u svijetu. Već smo napredovali u pripremnom radu i radujemo se što ćemo dati ključni doprinos većoj sigurnosti snabdijevanja srednjoročno”, izjavio je Nicolas Treand, član Upravnog odbora.

Strateško partnerstvo Arcore i Rock Tech Lithium

Arcore ima strateško partnerstvo sa kanadsko-njemačkom kompanijom Rock Tech Lithium kako bi osigurala pouzdano i dugoročno snabdjevanje litijumskim proizvodima iz rudnika u Loparama u evropske prerađivačke pogone Rock Tech Lithiuma.

Kompanija je saopštila da je nakon rada sa lokalnim i međunarodnim vlastima i stručnjacima za rudarstvo i održivost završila istraživanje koje je trajalo od dobijanja licence 2018. godine.

Sada planira da aplicira za koncesiju za otkopavanje ležišta, predviđajući ulaganje od nekoliko stotina miliona evra u narednih nekoliko godina, navodi se.

Dalek je put do eksploatacije: tvrdi ministar energetike RS, Petar Đokić

Komentaruišući istraživanja litijuma na području opštine Lopare, ministar u Vladi RS, Petar Đokić nedavno je izjavio da je resorno ministarstvo upoznato sa ovim projektom, ističući da je svaki istraživački projekat koristan za Republiku Srpsku.

“U ovoj fazi istraživanja potvrđeno je postojanje te sirovine na tom području. Vidjećemo kasnije kako će se ta aktivnost odvijati, daleko je od toga da će doći do eksploatacije i razvijanja proizvodnje. Istraživački projekti do same eksploatacije veoma se razlikuju”, pojasnio je Đokić.

S druge strane, Arcore poručuje da je projekat podržalo nekoliko evropskih instituta za sirovine i Evropski institut za litijum (eLi), kao i Nemačka agencija za mineralne resurse (DERA).

Rečeno je da će njihovo partnerstvo sa Rock Tech Lithium biti važan građevinski blok u razvoju regionalnog i domaćeg lanca vrijednosti za baterije za električna vozila u Evropi.

Takođe je rečeno da će koristiti najnoviju tehnologiju i najviše sigurnosne standarde kako bi se smanjio uticaj na okolinu, vazduh,zemljište i vodu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *