Eksploatacija litijuma neće ugroziti životnu sredinu u opštini Lopare – tvrde u Arcoru

Direktor kompanije Arcor Vladimir Rudić demantovao je navode da bi eventualna eksploatacija litijuma, i drugih mineralnih sirovina, mogla da dovede do zagađenja vode, vazduha i zemljišta u opštini Lopare.

On je za RTRS izjavio da to neće negativno uticati na život u Loparama, uz napomenu da će ovoj kompaniji biti potrebni radnici.

Podsjećamo, nakon više godina, kompanija Arcor AG, sa sjedištem u Švajcarskoj, završila je istraživanja na otkrivanju nalazišta mineralnih sirovina na Majevici. Najviše ima magnezijuma, kalijuma, litijuma i bora, koji se nalaze na dubini od 4 do 160 metara, prenio je RTRS.

ARCORE je 2018. godine dobio licencu za istraživanje nalazišta mineralnih sirovina u Loparama. Ove godine dobili su sertifikat Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srpske (Rješenje o potvrdi rezervi), kojim je zvanično potvrđen potencijal ležišta.

Najava otvaranja rudnika, iako je put do otvaranja dug, podijelila je javnost u Loparama.

Prije otvranja rudnika potrebno je dobiti koncesiju, izraditi Studiju ekonomske opravdanosti, projektnu dokumentaciju, ekološku dozvolu i sve se to realizuje kroz izradu studije uticaja na životnu sredinu. .

Očekivani prihod opštine Lopare po osnovu koncesione naknade bi iznosio blizu 20 miliona KM godišnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *