Lopare: švajcarska kompanija očekuje koncesiju za eksploataciju litijuma

Švajcarska kompanija očekuje koncesiju za eksploataciju litijuma i drugih mineralnih sirovina na području opštine Lopare.

Kompanija Arcore iz Švajcarske objavila je da je uspješno završila istraživanja za otkrivanje nalazišta mineralnih sirovina u opštini Lopare, u Republici Srpskoj/BiH.

Ovo je provedeno uz striktno poštovanje zakonske regulative i u skladu sa najvišim geološkim i ekološkim standardima koji važe za ovu vrstu istraživanja, kako na lokalnom tako i međunarodnom nivou, navodi se.

Na taj način, smatraju, kompanija ispunjava sve uslove za podnošenje zahtjeva za dodjelu koncesije za korištenje ovog evropskog nalazišta mineralnih sirovina.

Posmatrajući mineraloški sadržaj ležišta, koji se istražuje posljednje četiri i po godine, isti sadrži značajne količine litijum karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora – “sirovina budućnosti”, koje su ključne u proizvodnji baterija za elektromobilnost ili skladištenje energije, u medicini, farmaceutskoj industriji i mnogim drugim oblastima, čije snabdijevanje postaje sve izazovnije, saopšteno je iz ove kompanije.

“Kada dobijemo koncesiju za eksploataciju, projekat bi trebao postati pouzdan faktor za prosperitet regije i pomoći da se osiguraju snabdijevanje kritičnim sirovinama budućnosti za evropsku industriju, dugi niz decenija”, izjavio je Aleksandar Petrović, potpredsjednik ARCORE AG u Zugu, Švajcarska.

U našem prvom ključnom projektu, Lopare, gradimo najveći projekat proizvodnje litijuma/bora u Evropi: naše otkriće sadrži najmanje 2 miliona tona litijum karbonata – potencijal je ogroman. Otkrića je toliko veliko da bi se uz današnju tehnologiju moglo kopati 65 godina.

Arcore lithium mining

ARCORE je 2018. godine ishodovao licencu za istraživanje nalazišta mineralnih sirovina u Loparama. Ove godine uslijedio je certifikat Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srpske (Rješenje o potvrdi rezervi), kojim se i sa zvanične strane potvrđuje potencijal ležišta.

O količini i tačnom minerološkom sastavu ležišta javnost će biti obaviještena čim analize budu konačno završene u narednim mjesecima, navodi se, između ostalog, u saopštenju, koje prenosi portal Klix.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *