Broj radnika u sektoru čiste energije premašio broj zaposlenih u industriji fosilnih goriva

Broj radnika u sektoru čiste energije, premašio je broj zaposlenih u industriji fosilnih goriva. Sektori čiste energije omogućili su otvaranje 4,7 miliona radnih mjesta širom svijeta, od 2019. godine, a ukupan broj zaposlenih dostigao je 35 miliona radnika.

Više od polovine radnih mjesta u ovom periodu odnosi se na samo pet sektora: solarna energija, vjetar, proizvodnja električnih vozila (EV) i baterija, toplotne pumpe i rudaraenje kritičnih minerala, navodi se u novom pregledu Međunarodne agencije za energiju (IEA), koji se odnosi na zapošljavanje u energetskom sektoru u svijetu.

Solarni sektori otvorio najviše novih radnih mjesta

Ovih pet sektora danas zapošljavaju oko 9 miliona radnika. Solarni sektor je najveći od ovih sektora, sa oko 4 miliona radnih mjesta, dok je proizvodnja električnih vozila i baterija bila najveći izvor rasta, dodajući globalno preko 1 milion radnih mjesta od 2019. godine.

Rast broja radnih mjesta u sektoru čiste energije zabilježen je u svim regijama svijeta, a kineska radna snaga prolazi kroz neviđenu preorijentaciju na čistu energiju.  

Danas je 60% kineske radne snage u oblasti energetike zaposleno u čistim sektorima, u poređenju sa nešto više od 50% u 2019. godine.

Porast radnih mjesta otvorio je pitanje kvalifikovane radne snage, naročito one potrebne za instalisanje čistih energetskih tehnologija i rekonstrukciju zgrada.

Anketa među 160 energetskih kompanija, koju je provela Međunarodna agencija za energiju, pokazuje da su radna mjesta za montažu i popravke bila segment zanimanja broj jedan, za koji su ispitanici imali najveće poteškoće pri zapošljavanju. To je uglavnom bilo zbog nedostatka znanja o ovom sektrou.

Istovremeno, poslovi u vezi sa fosilnim gorivima oporavljali su se sporije nakon talasa otpuštanja 2020. godine i ostali su oko 1,3 miliona ispod nivoa zaposlenosti prije pandemije. Trenutno je u sektoru fosilnih goriva zaposleno 32 miliona radnika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *