Ziđin Koper: Ulaganjem u postrojenja u Boru omogućili smo čistiji vazduh

Kompanija Srbija Ziđin Koper objavila je da je ulaganjem u tehničku rekonstrukciju, proširenje i izgradnju u Topionici i rafinaciji u Boru, kroz postrojenje za odsumporavanje, filtere, zatvoreni proces proizvodnje omogućila da koncentracija sumpor-dioksida više ne prelazi 50 mikrograma po metru kubnom vazduha.

“Projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje TIR-a je od izuzetnog značaja u partnerstvu Srbije i Kine, i predstavlja oličenje duboke posvećenosti oba naroda u negovanju jakih bilateralnih odnosa. Realizacija je trajala dve i po godine i u njega investirano je 320 miliona dolara. Od te sume, Srbija Ziđin Koper je samo u sisteme za zaštitu životne sredine uložila 100 miliona dolara”, izjavio je generalni direktor Srbija Ziđin Koper Ću Guodžu.

Kvalitetniji vazduh za stanovnike Bora

Kako je dodao, osim višestruke koristi za kompaniju, pošto će od sledeće godine moći da proizvodi 180.000 tona katodnog bakra godišnje, rekonstruisana topionica donosi građanima Bora kvalitetniji vazduh.

Guodžu je podsetio i da je Srbija Ziđin Koper 2021. samo u izgradnju sistema za prečišćavanje dimnih gasova investirala 30 miliona dolara i da se postrojenje za odsumporavanje odmah pokazalo kao izuzetno efikasno, pošto je već te godine emisija sumpor-dioksida  smanjena više od 90 procenata.

“Želja nam je da Bor postane zelena, niskougljenična i održiva baza obojenih metala u Srbiji, ali i u Evropi. Zbog toga smo, iako se Ziđin Majning Grupa, Ugovorom o strateškom parterstvu sa Vladom Srbije 2018, obavezala na investiciju od 1,26 milijardi dolara u narednih šest godina, za pet realizovali ulaganja u iznosu dve milijarde i 283 miliona dolara”, istakao je generalni direktor Srbija Ziđin Koper.

Rekonstruisana topionica će, dodao je, umesto mazuta, uglja i drugih visokozagađujućih goriva koristiti čist prirodni gas, pa i koncentracija praškastih materija neće prelaziti pet miligrama po normalnom kubnom metru, što je u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije.

Takođe, otpadne industrijske vode biće prečišćavane i ponovo korišćene u proizvodnji, a ukupna emisija ugljenika biće smanjena na 0,62 tone ugljen-dioksida po toni proizvedenog katodnog bakra.  

U isto vreme, indeks potrošnje energije biće smanjen na 193,5 kilograma standardnog uglja po toni katode, čime će biti dostignut međunarodni standard.

Izvor: BETA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *