NE Krško ponovo na mreži

NE Krško ponovo je priključena na mrežu nakon što je njen reaktor bio zaustavljen zbog curenja u sistemu, saopšteno je iz ove nuklearke.

Elektrana je priključena na mrežu juče oko 21.30 časova. Iz Nuklearne elektrane dodaju da trenutno rade sa 28 odsto kapaciteta, koji će se postepeno povećavati.

Operateri Nuklearne elektrane “Krško” uočili su 4. oktobra pojačano propuštanje primarnog rashladnog kruga u zaštitnoj zgradi, a zbog porasta curenja donesena je odluka o preventivnom zaustavljanju elektrane.

Nuklearna sigurnost nije bila ugrožena tokom događaja, jer je curenje bilo u granicama koje dopušta normalan rad elektrane. Nije bilo ispuštanja radionuklida u okoliš. Svi sigurnosni sustavi bili su dostupni. Odaziv opreme i osoblja na događaj bio je u skladu s projektnim osnovama i očekivanjima.

Reaktor je zaustavljen dva dana kasnije, a potom je i utvrđeno da je do curenja došlo na dijelu spojnog cjevovoda reaktorske posude.

U Nuklearnoj elektrani “Krško” zamijenjeni su segmenti oba cjevovoda i ugrađeni su novi materijali istih specifikacija kao i originalni materijali. /kraj/dlu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *