Električni automobili problem za osiguravajuće kuće

Električni automobili, tačnije oskudni podaci o baterijama, problem su za osiguravajuće kuće, jer su baterije skupe za popravak

Oskudni podaci o baterijama i dalje su problem osiguravajućim kućama, budući da moraju da otpišu električna vozila već nakon manje nezgode, što bi moglo ugroziti elektrifikaciju vožnje, upozorila je specijalizovana britanska kompanija Thatcham Research.

Zabrinjava činjenica da ne postoje cjenovno pristupačna ili dostupna rješenja za popravak i dijagnostiku nakon nesreće, navodi Thatcham Research u izvještaju o razlikama između eletričnih i vozila na fosilna goriva, koje je finansirala agencija za inovacije Innovate UK.

Baterija ponekad vrijedi kao pola cijene automobila

Osiguravajuće kuće se žale da kod mnogih električnih vozila ne postoji mogućnost popravke ili barem procjene čak ni male štete na bateriji nakon nesreće, pa su prisiljeni otpisati vozila i sa malom kilometražom.

To znači više premije osiguranja i smanjuje prednosti prelaza na električni pogon.

Baterija ponekad čini i polovinu cijene električnog vozila, a Thatcham je otkrio da zamjena može da košta više od polovnog vozila koje je bilo u upotrebi samo godinu dana.

Prema podacima Društva proizvođača i trgovaca motora (SMMT), oko 267.000 od milion 614 hiljada automobila registrovanih u Velikoj Britanijij u 2022. godini, bila su nova električna vozila na baterije (BEV) što predstavlja povećanje prodaje od 40,1% u odnosu na 2021. godini i ukupan tržišni udio od preko 5%.

Rukovodilac inženjerskog istraživanja u ThatchamuAdrian Watson rekao je da bi u idealnom svijetu osiguravajuće kuće odluku o popravku, odnosno otpisu električnih vozila, donosili na osnovu podataka o stanju vozila nakon nesreće.

„Trenutno nije tako. Današnja dijagnostika ne može vam stvarno reći kakav je status baterije”, objasnio je Watson.

Električni automobili 25 % skuplji od automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem

Električni automobili čine samo 1,65 posto britanske flote, a zahtjevi za pokrivanjem osigurane štete na električnim automobilima već su 25,5 posto skuplji nego u kategoriji vozila na fosilna goriva, a popravak traje14 posto duže.

Zbog potencijalnog rizika od požara, oštećena električna vozila koja čekaju na popravak moraju biti parkirana na otvorenom i udaljena od drugih objekata najmanje 15 metara.

Vanjski parking za 100 automobila na fosilna goriva bio bi danas dovoljan za siguran smještaj samo dva električna vozila, upozoravaju u Thatchamu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *