Promocija prve serije novih tramvaja za Kanton Sarajevo u okviru inicijative Zeleni gradovi

Promocija prve serije novih tramvaja za Kanton Sarajevo, za koje je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijedila kredit od 10 miliona evra u okviru Inicijative Zeleni gradovi.

Time je  otvoren put za kupovinu najsavremenijih tramvaja, u skladu sa vizijom Sarajeva za zeleniji, efikasniji sistem javnog prevoza, saopšteno je iz EBRD-a.

Slavljeničkom vožnjom predstavljeni su najmoderniji tramvaji, a prisustvovali su i Adnan Šteta, ministar prometa Kantona Sarajevo, Manuela Naessl, šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, uz Sandrine Frisciu, predstavnicu Evropska investiciona banka (EIB) i brojne predstavnike lokalne uprave i međunarodnih organizacija.

Manuela Naessl je istakla da je „EBRD zadovoljan što je učestvovao u poboljšanju sistema javnog prievoza u Sarajevu kroz brojne velike projekte, uključujući prve nove tramvaje u Kantonu Sarajevo nakon 40 godina i proširenje tramvajske pruge do Hrasnice. Danas obilježavamo isporuku prvog od 15 tramvaja sa dodatnih 9 tramvaja koji dolaze 2025. godine. Ranije je EBRD finansirala rekonstrukciju 25 kilometara tramvajskih pruga koja je završena 2023. godine i uvođenje Adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem koji će dodatno poboljšati efikasnost i nesmetan rad javnog prevoza. Sveukupno, ovo je imalo transformativni učinak na javni prevoz u Sarajevu, koji je sada čišći i prilagođen 21. vijeku.”

EBRD je uložila više od 3 milijarde evra u 223 projekta u Bosni i Hercegovini otkako je počela sa radom 1996. godine. Strateški prioriteti Banke u BiH su promocija zelene ekonomije, podrška konkurentnom razvoju privatnog sektora i podsticanje regionalne integracije .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *