Japan dobio odborenje za ispuštanje radioaktivne vode iz elektrane Fukušima u okean

Japan je dobio odobrenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za plan ispuštanja tretirane radioaktivne vode iz katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukušima u okean, usprkos velikom otporu Pekinga i lokalnih organizacija.

Nakon dvogodišnje procjene ova agencija Ujedinjenih naroda zaključila je da je plan Japana u skladu s međunarodnim standardima te da će imati „zanemariv radiološki uticaj na ljude i okoliš”.

„Večeras je veoma posebna noć”, rekao je šef IAEA-e Rafael Grossi japanskom premijeru Fumiju Kishidi prije no što mu je uručio konačni izvještaj.

Japan još nije odredio datum kad će započeti s puštanjem kontaminirane vode koje će trajati između 30 i 40 godina. Tokio još čeka odobrenje državnog nuklearnog regulatornog tijela koje će vjerojatno dobiti već ove sedmice.

Protesti ribara i susjednih država

Lokalna japanska ribarska udruženja usprotivila su se planu vlade, osmišljenom 2021. godine, uz obrazloženje da će se time poništiti rad na vraćanju povjerenja u njihove proizvode, nakon što je nekoliko država poslije katastrofe u Fukušimi 2011. zabranilo uvoz japanske ribe.

Susjedne države isto su prigovorile na plan Japana, navodeći brigu za morsku okolinu i javno zdravstvo. Najveći kritičar bio je Peking. Kina je putem ambasade u Japanu u utorak poručila kako izvještaj IAEA-e ne smije predstavljati „prolaz” za otpuštanje vode i pozvala na suspenziju plana.

„Japan će nastaviti davati objašnjenja japanskim stanovnicima i međunarodnoj zajednici na iskren način, temeljen na znanstvenim dokazima i visokoj razini transparentnosti”, rekao je Kishida tokom susreta s Grossijem.

Japan tvrdi da je proces siguran te da je tretirao vodu koje ima dovoljno za punjenje 500 olimpijskih bazena. Voda je korištena za hlađenje nuklearke nakon što su je 2011. oštetili zemljotres i cunami.

Voda je filtrirana kako bi se iz nje uklonio najradioaktivniji materijal, osim tricija, izotopa vodika kojeg je teško odvojiti od vode. Tretirana voda biće razrijeđena na nivoe koji su u skladu sa međunarodno prihvaćenim niovima tog izotopa prije no što će biti puštena u Tihi okean.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *