Električni automobili manje pouzdani zbog novih tehnologija

Potpuno električni automobili danas su među najnepouzdanijim u automobilskoj industriji, prema rangiranju Consumer Reports-a, koje je nedavno objavljeno.

U poređenju s hibridnim i automobilima i kamionima na plin, električna vozila, koja se u potpunosti napajaju baterijama, bila su segment s najlošijim performansama. Prema ovom rangiranju, od potpuno elektičnih automobila, gori su samo tradicionalni, veliki pik-apovi.

Consumer Reports je anketirao vlasnike više od 300.000 vozila od 2000. do 2022. godine i koristio te podatke za predviđanje pouzdanosti vozila u 2023. godini.

Hibridi bolji od potpuno električnih automobila

Izvještaj obuhvata 24 automobilske marke. Od 275 modela u izvještaju, samo 11 modela od 7 proizvođača, bila su potpuno električna vozila. Ispitani su vlasnici više od 2.000 Tesla vozila.

Na vrhu liste električnih vozila bila je Kia EV6, koja je bila znatno iznad prosjeka. Na dnu ljestvice pouzdanosti električnih vozila bio je električni Hyundai Kona.

Potpuno električna vozila, od kojih su se mnoga prvi put pojavila na tržištu, ove godine su činila veći segment liste nego ikada prije, ali i dalje predstavljaju samo mali segment na tržištu.

Za razliku od potpuno električnih vozila, hibridni automobili i kamioni bili su među najpouzdanijima u studiji. To je uglavnom zato što su mnogi hibridi, kao što je Toyota Prius, godinama bili na tržištu, pa su proizvođači automobila uspjeli riješiti probleme na koje su naišli.

Na vrhu ovogodišnje liste pouzdanosti za brendove bili su Toyota, Lexus, BMW, Mazda i Honda – svi rangirani iznad prosječne pouzdanosti. Sedam od 10 najpouzdanijih marki su japanski i korejski proizvođači automobila. Lincoln je jedini američki brend na ovogodišnjoj top 10 rang listi.

Nove tehnologije utiču na pouzdanost

Problemi s pouzdanošću električnih vozila bili su očekivani, budući da je većina proizvođača automobila, s izuzetkom Tesle, posljednjih godina lansirala u potpunosti električne modele, rekao je Džejk Fišer, viši direktor testiranja automobila u Consumer Reports-u. Ocijenio je da kompanije nisu imale vremena da riješe probleme koji utiču na pouzdanost.

Budući da su kupci električnih automobila obično i ljubitelji novih tehnologija, proizvođači automobila prave modele sa mnoštvom drugih karakteristika, što takođe može dovesti do problema.

“Kada ubacite novu tehnologiju, probate nove stvari i odstupite od onoga što je dokazana tehnologija, imaćete više problema”, rekao je Fišer.

Izvor: CNBC

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *