Za zajedničku kupovinu gasa prijavilo se 77 kompanija EU

Evropska komisija je ove sedmice pokrenula prvi međunarodni tender za zajedničku kupovinu gasa za zemlje Evropske unije i Energetske zajednice, koristeći nedavno kreirani mehanizam AggregateEU.

Na ovom tenderu, 77 evropskih kompanija podnijelo je zahtjeve za ukupan obim potražnje za gasom od 11,625 milijardi kubnih metara (bcm).

Potražnja LNG-a iznosi 2,697 bcm, dok se za isporuku cevovodom traži 8,928 bcm, objavljeno je na portalu ec.europa.eu.

Međunarodni dobavljači gasa, osim Rusije, sada su pozvani da do 15. maja dostave svoje ponude, poslije čega će AggregateEU uskladiti kupce sa dobavljačima, ne upličući se u pregovore.

Ovaj prvi krug tendera pokriva isporuke gasa od juna 2023. do maja 2024. godine.

Ukupno 101 firma je izrazila interesovanje za platformu, bilo kao kupci ili prodavci – što je, kako rekao je potpredsjednik EK Maroš Šefčović, “premašilo naša očekivanja”.

Češka energetska kompanija ČEZ, španska Cepsa i poljska PKN Orlen su među kompanijama koje planiraju da učestvuju u šemi zajedničke kupovine, rekli su portparoli kompanija.

Zvaničnici EU su rekli da su neke velike energetske kompanije izrazile oklevanje da učestvuju, naglašavajući da mogu pregovarati o vlastitim gasnim poslovima po konkurentnim cijenama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *