Solarni paneli iz Kine gomilaju se u evropskim skladištima – vrijednost dostigla 7 milijardi evra

Solarni paneli proizvedeni u Kini se gomilaju u evropskim skladištima, a njihova vrijednost iznosi oko 7 milijardi evra.

Snaga ovih panela je oko 40 gigavat-časova*, što je dovoljno za napajanje strujom 20 miliona domaćinstava godišnje.

Gomilanje u skladištima će samo rasti ove godine, a organizacija Rystad Energy predviđa 100 GW solarnog kapaciteta u skladištima, do kraja 2023. godine. O kolikoj snazi se radi govori činjenica da je trenutno u Evropi instalisano oko 40 GW solarnog kapaciteta.

Evropska potrošnjana uvoz solarne energije skoro je učetvorostručena u poslednjih pet godina, sa 5,5 milijardi evra u 2018. na više od 20 milijardi evra prošle godine, dok je izvor snabdevanja postao sve više koncentrisan. 

Oko 18,5 milijardi evra, što je 91% svih troškova za uvoz solarnih panela, potrošeno je na kineske proizvode, jer su promjenjive cijene panela uticale na odluke o kupovini. Kritični nedostatak polisilicijuma, ključne sirovine u proizvodnji fotonaponskih modula, tokom 2021.i 2022. godine, uz sve veću potražnu za postavljenjem solarnih panela, doprinio je rastućim cijenama panela širom svijeta. 

Kineski solarni paneli jeftiniji od evropskih

Budućia da Kina dominira i proizvodnjom i preradom polisilicijuma u fotonaponske module, kineski proizvođači su sve više bili u mogućnosti da ponude jeftinije opcije od konkurencije. Danas paneli proizvedeni u Kini često koštaju samo dvije trećine kapaciteta evropske proizvodnje.

Posmatrači tržišta bi mogli pomisliti da bi veliki nivo zaliha mogao značiti usporavanje uvoza na horizontu, ali to nije slučaj.

To se vidi i u prvih nekoliko mjeseci 2023.godine. Uvoz je u januaru bio 17% veći u odnosu na 2022. godinu, pri čemu je februar porastao za 22%, u martu za 51%, u aprilu za 16%, a u maju za 6% – u odnosu na prošlu godinu. 

Ako se sadašnji nivoi uvoza nastave, 2023. će biti godina rekordna za uvoz i zalihe. Čini se da će godišnji uvoz dostići 120 GW, daleko nadmašujući očekivane instalacije kapaciteta od 63 GWdc.

Evropske zemlje očajnički žele da se dočepaju pristupačne solarne infrastrukture kako bi unaprijedile svoje ciljeve u pogledu obnovljive energije, dekarbonizacije i izbjegle plaćanje viših cijena za nove kapacitete. Iako su u toku napori da se izgradi pouzdan lanac snabdevanja solarnom energijom u Evropi, potreba za panelima ukazuje da lideri ne mogu da čekaju do 2025. ili kasnije da bi kupili evropsku robu .

Marius Mordal Bakke, viši analitičar lanca opskrbe, Rystad Energy
  • *Solarni paneli proizvode jednosmjernu struju, koja zatim mora proći kroz inverter da bi se pretvorila u naizmjeničnu struju ,prije nego što energija uđe u mrežu. Postoji određeni stepen gubitka snage u procesu inverzije, što je uračunato u ovo istraživanje.
Cijene panela vjerovatno neće rasti

Upros evropskim ambicioznim ciljevima, između 2019. i 2022. godine soalrni paneli orizvedeni u Evrop nisu mogli da drže korak s rastom uvoznih panela. Od 2021. do 2022. godine, količina kineskih solarnih modula koje uvoze evropske zemlje povećala se za 112% na oko 87 GW. Stopa instalacije u ovim zemljama tek treba da dostigne očekivane nivoe, što je rezultiralo značajnom razlikom od skoro 47 GW u 2022. u isporučenim u odnosu na instalisane solarne panele.

Očekuje se da će kineski uvoz porasti za 38% godišnje i dostići 120 GW. Iako će instalacije dobiti zamah – skočiti 57% u odnosu na prošlu godinu i dostići oko 63 GW – razlika će se povećati u apsolutnom iznosu, i dostići  57,4 GW na kraju godine, navode u Rystad Energy.

Kontinuirani uvoz i prigušene aktivnosti solarnih instalacija neizbježno će dovesti do prevelikih zaliha u Evropi. Uska grla za solarne instalacije – kao što su nedostatk radne snage i kašnjenja u isporuci materijala za panele – najvjerovatnije će se održati do 2025. godine.

Dobra vijest je da velike zalihe u Evropi znače da cijene panela, vjerovatno, neće doživjeti značajna povećanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *