Oko 80% površine Evrope bi do kraja vijeka moglo da promijeni klimatsku zonu

Gotovo polovina kopnenih dijelova Zemlje, odnosno 38%-48% bi do 2100. godine moglo da promijeni klimatsku zonu, navodi se u naučnoj studiji.

U pojedinom regionima očekuju se još izraženije promjene, a autori prognoziraju mogućnost pojave nove klime na između 71% i 89% površine Evrope, kao i na između 51% i 66% Sjeverne Amerike.

Najdrastičnije promene mogle bi da se odigraju u polarnoj klimatskoj zoni. Između 1901. i 1930. godine ona je pokrivala 7,69% kopna, da bi se do danas smanjila na 6,47%. U posmatranom vremenskom intervalu mogla bi više nego da se prepolovi i da padne na između između 2% i 3%.

Iz proračuna su zbog manjka podataka izostavljeni svjetski okeani i Antarktik.

Treba imati u vidu da projekcije buduće klime predstavljaju spektar mogućih scenarija s obzirom na to da je simuliranje određenih klimatskih varijabli, kao što su padavine, teže u odnosu na temperaturu.

Predviđa se širenje tropske klime sa 23% na 25% Zemljinog kopna. Aridna klima sa malom količinom padavina, karakteristična za pustinje, mogla bi da se prošire sa aktuelnih 31% na 34% Zemlje.

Od početka 20. vijeka, oko 14,7% Zemljinog kopna već je prošlo kroz promjenu klimatske klasifikacije, pri čemu su najopsežnije promjene uočene u Sjevernoj Americi, Evropi i Okeaniji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *