EU zakazala prvi poziv za zajedničku kupovinu prirodnog gasa

Prvi poziv za podnošenje prijava za kupovinu prirodnog gasa, u okviru zajedničkih nabavki EU, održaće se 25. aprila. Kompanije iz zemalja članica EU i zemalja potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici, među kojima je i BiH, mogu podnijeti prijave na AggregateEU ​​platformi. 

Zajednička kupovina prirodnog gasa odvijaće se na osnovu vanredne Uredbe usvojene prošle godine. Jedna od glavnih namjera je dobiti veću pregovaračku moć kroz zajedničku potražnje.

Kako se navodi u objavljenom saopštenju Evropske komisije, prvi poziv za zajedničku kupovinu prirodnog gasa za EU i druge evropske zemlje biće otvoren 25. aprila. Potražnja će se prikupljati putem usluge AggregateEU, ​​kojom upravlja platforma PRISMA. 

PRISMA, evropska platforma za trgovinu prenosnim kapacitetom gasne infrastrukture, pobjedila je na tenderu za kreiranje platforme za zajedničku kupovinu.

AggregateEU ​​je otvoren za sve kompanije iz zemalja članica EU i zemalja potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Sjeverna Makedonija, Gruzija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Ukrajina). 

Sve dostavljene prijave će biti objedinjene i zatim poređene sa ponudama prodavaca na tenderu. Ovi krugovi takmičenja će trajati oko dvije sedmice i održavaće se otprilike svaka dva mjeseca u narednih 12 mjeseci.

Prilikom unosa potražnje za nabavkom prirodnog gasa, kompanija mora navesti da li je zainteresovana za snabdevanje LNG-om ili putem gasovoda. Kompanija, takođe, treba da navede datum isporuke. Specifični konačni uslovi pojedinačnih ugovora bi se pregovarali između kompanija i dobavljača nakon usklađivanja ponude i potražnje.

EU obećava niže cijene i stabilne isporuke gasa kroy zajedničku kupovinu

Zajednička kupovina gasa putem energetske platforme EU pruža mogućnost, posebno za manje subjekte, da osiguraju stabilne isporuke gasa, niže cijene gasa i mogućnost pregovora sa inače nedostižnim tržištima i dobavljačima. Objedinjavajući potražnju, EU želi povećati svoju pregovaračku moć.

Cijeli koncept je zasnovan na vanrednoj uredbi (EU) 2022/2576 usvojenoj u decembru prošle godine. Na osnovu ove uredbe, države članice su dužne da obezbijede da njihove kompanije zahtjevaju gas na platformi – u količini koja odgovara najmanje 15% obaveznog nivoa napunjenosti rezervoara, koji je prema Uredbi o skladištenju gasa, postavljen na 90% ukupnog kapacitet skladištenja. Međutim, naknadna kupovina gasa preko platforme je dobrovoljna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *